Hae kevään 2024 rauhanlähettiläskurssille (5 op)

Rauhanlähettiläsakatemia järjestää suositun rauhanlähettiläskoulutuksen (5 op). Vuoden 2024 kurssi järjestetään 19.2.–8.6.2024. Haku koulutukseen on avoinna 9.1.-4.2.2024.

Rauhanlähettiläskoulutus tarjoaa nuorille aikuisille mahdollisuuden olla vastavoima rauhattomuuden, pelon ja militarismin ilmapiirille. Koulutuksessa opitaan työkaluja rauhan edistämiseksi ja konfliktien ehkäisemiseksi alan asiantuntijoiden johdolla muiden samoista asioista kiinnostuneiden osallistujien kanssa.

  • Oletko kiinnostunut rauhan rakentamisesta, ihmisoikeuksista ja haluat ymmärtää, miten konflikteja voidaan ehkäistä rauhantyön avulla? 
  • Haluatko päästä keskustelemaan eri puolilta Suomea olevien ja samoista asioista kiinnostuneiden nuorien kanssa?
  • Haluatko oppia lisää kansalaisvaikuttamisesta niin omalla kotipaikkakunnallasi, kansallisella tasolla tai EU:ssa ja YK:ssa?
  • Oletko 18–35-vuotias ja haluat löytää oman tapaasi edistää rauhaa?

Liity lähes 300 koulutetun rauhanlähettilään joukkoon ja hae mukaan!

Painike ohjaa sinut Työväen akatemian palveluun, jossa voit ilmoittautua kurssille.

Koulutuksen tavoite

Rauhanlähettiläsakatemia tarjoaa koulutusta rauhan ylläpitämisestä ja rakentamisesta Suomessa sekä maailmalla. Koulutukset kannustavat nuoria ja nuoria aikuisia toimimaan rauhan tekijöinä ja konfliktien ennaltaehkäisijöinä sekä tukee alalla jo toimivia tarjoamalla jatkuvaa oppimista.​

Rauhanlähettilästoiminta kannustaa aktiiviseen kansalaisuuteen ja rauhan edistämiseen omassa elämässä, kansalaisyhteiskunnassa ja/tai opintojen sekä uran kautta. Se tarjoaa mahdollisuuden tutustua eri järjestöissä ja muissa tahoissa toimiviin rauhantyöntekijöihin ja tilaisuuden verkostoitua muiden aiheesta kiinnostuneiden kanssa.

Rauhanlähettiläsakatemian tavoitteena on parantaa ja tukea oppijan:

  • tietoja ja taitoja rauhan ylläpitämisestä ja rakentamisesta
  • tietoja ajankohtaisiin rauhan- ja konfliktintutkimuksen kysymyksiin sekä käytännön työn näkökulmiin konfliktien ehkäisyssä, ratkaisussa sekä toiminnassa kriisien aikana
  • pyrkimystä aktiiviseen kansalaisuuteen, epäkohtiin puuttumista ja rauhan edistämistä kansalaisyhteiskunnassa opintojen tai uran kautta
  • verkostoitumista muiden samoista asioista kiinnostuneiden kanssa sekä tutustua laajan turvallisuuden ja rauhantoimijoiden kenttään.

Kenelle

Rauhanlähettiläskoulutus on tarkoitettu kaikille rauhasta ja kansalaisvaikuttamisesta kiinnostuneille ensisijaisesti nuorille aikuisille (18–35-vuotiaille). Osallistuminen ei edellytä aiempaa osaamista, koulutusta tai työkokemusta aiheista. Koulutus järjestetään suomeksi, mutta yksittäisiä luentoja voidaan pitää englanniksi.

Toivomme hakijoiksi eri sukupuolien edustajia sekä kieli-, kulttuuri- ja muihin vähemmistöihin kuuluvia henkilöitä. Osallistujien valinnassa painotetaan motivaatiota, eri ryhmien tasaista jakautumista, pääkaupunkiseudun ulkopuolelta tulevia hakijoita sekä organisaatioiden lähettämiä osallistujia. Koulutukseen otetaan enintään 40 osallistujaa.

Koulutuksen sisällöt

Rauhanlähettilään peruskurssi tarjoaa tiiviin katsauksen laajaan rauhanrakentamisen aiheiden kirjoon ja jatkokursseilla syvennytään eri teemoihin. Peruskurssin laajuus vastaa 5 opintopistettä (135 h). Opetus on monimuoto-opetusta. Kurssi sisältää verkkokurssina suoritettavan johdannon, pakolliset luennot ja vapaavalintaisia opintoja. Lisäksi tehdään yksin tai yhdessä rauhantyö.

  • Moduuli 1: Näkökulmia kestävään rauhaan ja inhimilliseen turvallisuuteen (1 op)
  • Moduuli 2: Konfliktien ehkäisy ja toiminta kriisien aikana (1 op)
  • Moduuli 3: Kansalaisyhteiskunta rauhanrakentajana (1 op)
  • Moduuli 4: Minä rauhanlähettiläänä (2 op)

Kouluttajina toimivat Rauhanlähettiläsakatemian kumppanit ja eri alojen asiantuntijat. Rauhanlähettiläsakatemiaa järjestävät yhdessä rauhanjärjestö Sadankomitean kanssa Kriisinhallintakeskus CMC Finland, Työväen Akatemia ja Savonia-ammattikorkeakoulu. Rauhanlähettiläsakatemian yhteistyökumppaneina toimivat Rauhan- ja konfliktintutkimuskeskus TAPRI ja ajatushautomo SaferGlobe.

Opiskelijan on mahdollista halutessaan saada opinnoista suoritusmerkintä Koski-rekisteriin (Opintopolku-palvelu).

Ohjelma

Vuoden 2024 peruskurssi järjestetään 19.2.–8.6.2024. Kurssin aluksi suoritetaan itsenäisesti verkossa johdantokurssi.

Varsinainen koulutus alkaa lähipäivillä Työväen Akatemialla Kauniaisissa maaliskuussa ja päättyy kesäkuussa järjestettäviin lähipäiviin. Kesäkuun lähipäivät perjantaina 7.6.2024 alkavat vierailulla Kriisinhallintakeskukseen Helsingin Pasilassa.

19.2.1.3. Johdantokurssin suorittaminen verkko-opintoina (7h)

2.3.3.3. Lähipäivät Työväen Akatemialla

6.3.5.6. Itsenäisten verkko-opintojen suorittaminen, oman rauhanprojektin suunnittelu sekä etäluentoja

7.6.8.6. Lähipäivät Helsingissä (vierailu Kriisinhallintakeskuksessa) ja Työväen Akatemialla

Koulutukseen sisältyy opiskelua etänä jaksojen välissä keskiviikkoiltaisin klo 18–20, itsenäistä työskentelyä ja oman rauhanprojektin suorittaminen yhdessä ryhmän kanssa. Tarkemmat päivät ilmoitetaan myöhemmin.

Hinta

Koulutuksen hinta on yksityishenkilöille 70 euroa sisältäen koulutuspäivien ruokailut. Lisäksi majoituksen hinta koulutuksen ajalta on 25 euroa/yö ja se maksetaan suoraan lähipäivien yhteydessä. Sadankomitean jäsenet voivat saada kurssista 20 euron alennuksen hakemalla stipendiä hyväksytyksi suoritetun kurssin jälkeen.

Organisaatioiden lähettämille osallistujille koulutuksen hinta on 390 euroa sisältäen ruokailut, majoitus 25 e/yö lisätään hintaan. Ilmoita ilmoittautumisen yhteydessä maksajan tiedot.

Osallistujat vastaavat itse omista matkakuluistaan. Yksityishenkilöt voivat hakea tukea yli 50 euroa ylittäviin kotimaan matkakuluihin. Ne korvataan jälkikäteen kuitteja vastaan halvimman julkisen liikenteen kulujen mukaan.

Lisätietoja

Lisätietoja koulutuksesta kuten valmistuneiden rauhanlähettiläiden tarinoita, koulutuksen sisällöt, turvallisemman tilan periaatteista, esteettömyydestä ja koulutuksen korvaavuuksista löydät Rauhanlähettiläsakatemian sivuilta.

Lisätietoja koulutuksen sisällöistä Sadankomitean suunnittelija Elina Niinimäeltä rauhanlahettilas(at)sadankomitea.fi. Yleisesti järjestelyistä ja ilmoittautumisesta voit kysyä neuvoa osoitteesta opintotoimisto(at)akatemia.org.

Rauhanlähettiläskoulutuksen järjestämiseen vuonna 2024 on saatu rahoitusta Työväen Opintorahastolta.

”– Gandhi sanoi: ”Rauhaan ei ole tietä, rauha on tie.” Ja minä voisin jatkaa siihen, että teidän tehtävänne rauhanlähettiläinä on tämän tien turvaamisessa ja sen kulkijoina”, Presidentti Tarja Halonen evästi kevään 2023 kurssilaisia.