Rauhanpalkinto

Sadankomitea myöntää vuosittain rauhanpalkinnon suomalaiselle taholle, joka on työllään edistänyt väkivallattomuuden periaatteen toteutumista maailmassa. Palkinnon saajissa on ollut niin rauhantyöllä kunnostautuneita kansalaisjärjestöjä ja aktivisteja kuin vastuullisia päättäjiäkin. Sadankomitean rauhanpalkinto on luovutettu joulukuussa jo yli neljän vuosikymmenen ajan. Viimeisimmät palkinnon ovat saaneet: Miriam Attias (2020) Antti Kuronen (2019), Jarna Petman (2018), Radinet-hanke (2017), Kyyjärven kunta (2016), Sakari Timonen (2015), Suomen EAPPI –ohjelma (2014), Tarja Halonen (2013), Vapaa liikkuvuus (2012), Kassandra ja Ritva Siikala (2011) ja Sovittelufoorum (2010). Listan rauhanpalkinnon saajista kautta aikojen löydät täältä.

Vuodesta 2001 rauhanpalkinto on ollut keraamikkotaiteilija Miia Kallion Rauhanlaiva. Kaikki laivat on tehty samaan kipsimuottiin, mikä antaa niille yhtenäisen ja perinteisen pohjan. Loput työvaiheet tehdään yksilöllisesti käsin rakentamalla, joten jokainen laiva on kuitenkin ainutlaatuinen. Rauhanlaiva on rauhantyön symboli, jossa yhdistyvät uniikki taideteos ja monipuolinen käyttöesine. Olemme koonneet tarinoita ja kuvia rauhanlaivojen myöhemmistä liikkeistä tänne.

Vuoden 2020 rauhanpalkinnon saaja julkistettiin poikkeuksellisten olojen vuoksi suorassa lähetyksessä Sadankomitena Youtube-kanavalla, missä voit käydä katsomassa tilaisuuden tallenteen.