”Saakelin loistava koulutus” – Rauhanlähettiläskoulutuksesta valmistui 21 nuorta

Tiedote 29.05.2023 

Rauhanlähettiläiden valmistujaisissa todistukset jakoi presidentti Tarja Halonen. Sadankomitea on järjestänyt rauhanlähettiläskoulutuksia vuodesta 2016 lähtien.  

Rauha, sovinto ja sovittelu, inhimillinen turvallisuus, ulko- ja turvallisuuspolitiikka, kriisinhallinta, aseriisunta ja polarisaation ehkäisy. Tässä muutamia teemoja, joita Sadankomitean järjestämässä rauhanlähettiläskoulutuksessa käsitellään. Vuodesta 2016 järjestetty koulutus on suunnattu 18–29-vuotiaille nuorille. Se on laajuudeltaan 2 opintopistettä ja se suoritetaan noin kolmen kuukauden aikana. Yhteensä koulutuksen on käynyt vuosien saatossa 286 henkilöä.  

Tämän kevään koulutuksesta valmistui 21 uutta rauhanlähettilästä. Valmistujaisia vietettiin Kalliolan Setlementtitalolla lauantaina 27.5. 

Presidentti Tarja Halonen vasemmalla. Keskellä koulutuskoordinaattori Jasmin Paananen jakaa valmistuneille todistuksia.

– Uusille rauhanlähettiläille ominaista on rauhan näkeminen monitahoisesti. Vaikka käsittelyssä olisi laaja aihe, he osaavat ottaa huomioon myös yksilötason. Sama pätee myös toiseen suuntaan, kertoo koulutuskoordinaattori Jasmin Paananen

Osana koulutusta koulutettavat tekevät itselleen sopivia rauhantöitä. Monitahoinen käsitys rauhasta näkyy myös näissä töissä. 

– Esimerkiksi konflikteja ja niiden ratkaisuja pohdittaessa eräs osallistuja päätyi kuuntelemisen taitoon ja toteutti siihen liittyvän rauhanteon. Osallistujat ymmärtävät, että pienetkin rauhanteot ovat merkityksellisiä kokonaisvaltaisen ja kestävän rauhan kannalta, Paananen jatkaa.

Tuoreet rauhanlähettiläät suosittelevat koulutusta kaikille 

Tuula Siira kuuntelee presidentin puhetta.

Osallistujilta ei vaadita mitään tiettyä kokemusta tai osaamista ennen koulutukseen osallistumista. Tämän vuoden koulutettavat tulevat monilta eri aloilta, kuten kristillinen teologia, historia, politiikka, kirjastoala, taide, nuorisotyö ja islamilainen teologia. 

Kirjastonhoitaja ja filosofian maisteri Tuula Siira on lähtenyt koulutukseen sivistämään itseään sekä hakemaan inspiraatiota ja konkreettisia ideoita. 

– Olen ollut monenlaisessa järjestötoiminnassa mukana, mutta tietoni rauhantyöstä ovat olleet vajavaiset. Olen tykännyt etenkin siitä, miten monipuolisesti rauhaa on käsitelty, Siira kertoo. 

Siira on kokenut rauhantyötä tekevien kouluttajien uratarinat kiinnostavina ja inspiroivina. Hän kertoo saaneensa koulutuksesta rutkasti rohkeutta. 

– Koen, että nyt uskallan puhua rauhankysymyksistä enemmän ja keskustella aiheista erilaisten ihmisten kanssa. On kyllä saakelin loistava koulutus. Kannattaa tulla mukaan, Siira kertoo. 

Marianne Salopuro odottaa presidentin saapumista juhlapaikalle.

Marianne Salopuro opiskelee politiikkaa ja sosiologiaa Jyväskylän yliopistossa. Hän kokee sekä julkisesta keskustelusta että opiskelijoiden kanssa käydystä keskustelusta puuttuvan tiettyä moniäänisyyttä. Hän kertoo etsineensä välineitä pitää esillä rauhanteemoja. 

– Kun huomasin koulutuksen, niin päätin heti hakea. Uskon, että koulutuksessa oppimani vaikuttaa vielä pitkään. Tämä on ollut huikea inspiraatiokylpy, Salopuro iloitsee. 

– Olen ajatellut, että voisin käsitellä maisterinopinnoissani oikeudenmukaisuutta. Rauha on siihen liittyen voimakas aisapari, Salopuro pohtii.

Presidentti Tarja Halonen: ”Teitä tarvitaan tasa-arvoisemman ja oikeudenmukaisemman yhteiskunnan rakentamisessa” 

Rauhanlähettiläskoulutuksen valmistujaisseremoniaan saatiin vieraaksi itse presidentti Tarja Halonen. Halonen aloitti puheensa rauhanlähettiläille siteeraamalla Mahatma Gandhia

– Gandhi sanoi: ”Rauhaan ei ole tietä, rauha on tie.” Ja minä voisin jatkaa siihen, että teidän tehtävänne rauhanlähettiläinä on tämän tien turvaamisessa ja sen kulkijoina, Halonen sanoi. 

Presidentti Tarja Halonen rohkaisi tuoreita rauhanlähettiläitä etsimään rauhanratkaisuja ja kertomaan ideoistaan ja ajatuksistaan myös muille.

Presidentti Halonen korosti rauhanlähettiläiden ja koulutuksen tärkeyttä. Hän kertoi, että monet nyt valmistuneet lähettiläät tulevat urapoluillaan päätymään sellaisiin ammatteihin, joita ei ole vielä olemassakaan. 

– Teitä tarvitaan tasa-arvoisemman ja oikeudenmukaisemman yhteiskunnan rakentamisessa. 

Halonen rohkaisi tuoreita rauhanlähettiläitä kertomalla, että myös tunnettujen rauhantekijöiden työ on ollut hyvin konkreettista ja hetkessä kiinni olemista. 

– Tärkein ensimmäinen askel heidänkin elämässään on ollut rauhan edistäminen omassa arjessaan, Halonen kertoi. 

Halonen viittasi myös Ukrainassa vallallaan olevaan sotaan toteamalla sen tapahtumien olevan keskeisiä koko Euroopan tulevaisuudelle. 

– Sota on tietysti nostanut rauhan merkityksen uudella tavalla esiin myös Suomessa, Halonen kertoi. 

– Rauhan puolustaminen ja rauhanrakentaminen on osa kaikkien YK-maiden velvoitteita, Halonen toteaa. 

Myös ranskalainen TV-kanava France 24 oli paikalla. Kanavan toimittaja haastatteli Tarja Halosta muun muassa Suomen ja Venäjän suhteiden muuttumisesta sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Kanava tiedusteli ajatuksia myös tuoreilta rauhanlähettiläiltä. 

Rauhanlähettiläskoulutuksen järjestämiseen on saatu rahoitusta Työväen Opintorahastolta ja Erasmus+ Nuorten osallisuushankkeesta.   

Rauhanjärjestö Sadankomitea käy aktiivista yhteiskunnallista keskustelua militarismin purkamisen ja rauhan edistämisen sekä ihmisten ja luonnon hyvinvoinnin puolesta. Järjestö jakaa asiantuntijuuttaan esimerkiksi median, ministeriöiden ja YK:n käyttöön. Sadankomitea on rauhan ja turvallisuuden asiantuntijajärjestö, joka perustettiin vuonna 1963 edistämään globaalia ydinaseriisuntaa. www.sadankomitea.fi   

Pressikuvat: https://drive.google.com/drive/folders/1Ttu_TZl2UiTww-8ZXkG3d3lQqYL7rnVj?usp=sharing 

Lisätiedot

Juhis Ranta, 
viestinnän ja vaikuttamistyön asiantuntija, 
Sadankomitea 
0401679660 
juhis.ranta@sadankomitea.fi 

Jasmin Paananen, 
koulutuskoordinaattori, 
Sadankomitea 
0401722118 
jasmin.paananen@rauhankasvatus.fi