Valtioneuvosto on päättänyt lakkauttaa rauhantyön rahoituksen

TIEDOTE 26.4.2024


Valtioneuvosto on päättänyt 25.4.2024 lakkauttaa rauhantyön valtionavustuksen Suomessa. Päätöksestä kerrottiin epävirallisessa tilaisuudessa osalle avustuksen saajista perjantaina 26.4.2024. Avustuksesta on vastannut Oikeusministeriö. Valtioneuvosto ei ole aikonut tiedottaa tästä päätöksestä.

Tasavallan presidentti Alexander Stubb on pyrkinyt rakentamaan Suomesta rauhantyön suurvaltaa. Tavoitteen saavuttaminen tulee olemaan vaikeaa, koska rauhanjärjestöt ovat kasvattaneet yli sadan vuoden aikana suomalaiset rauhantyön osaajat. Suomalaiset rauhanjärjestöt ovat olleet ministeriöiden luotettavia kumppaneita Suomen rauhantyön tekemisessä kansallisesti ja kansainvälisesti.

Rauhanjärjestöjen näkemyksen mukaan nyt tehty päätös on osa hiipivää militarismia, jonka pyrkimyksenä on heikentää kansalaisyhteiskunnan toimintaedellytyksiä Suomessa. Rauhanliikkeen toimintaedellytyksiä on heikennetty myös uudessa Nato-maa Ruotsissa sekä lakkautettu kokonaan Venäjällä, Valko-Venäjällä ja Unkarissa.

Avustuksen lakkauttaminen tehdään Euroopassa käytävän sodan aikana. Edellisen kerran rauhanliike pyrittiin lakkauttamaan Suomessa vuonna 1907.

Allekirjoittajat:

Suomen Rauhanliitto

Rauhankasvatusinstituutti

SaferGlobe

Suomen Rauhanpuolustajat

Sadankomitea

Aseistakieltäytyjäliitto

Rauhanliitto, Sadankomitea ja Aseistakieltäytyjäliitto aloittivat huhtikuussa yhteisen joukkorahoituskampanjan Kulttuurilahja -palvelussa.