Rauhanpalkinto Siemenpuu-säätiölle

Suomen Sadankomitean vuoden 2009 rauhanpalkinnon sai Siemenpuu-säätiö. Puheenjohtaja Mira Käkönen ja toiminnanjohtaja Hanna Matinpuro ottivat palkinnon vastaan Sadankomitean ja taiteilijayhdistys Kiilan yhteisessä itsenäisyyspäivän matineassa Cafe Mascotissa 6.12.

Sadankomitean rauhanpalkinto luovutettiin tänä vuonna Siemenpuu-säätiölle kiitokseksi ja kannustukseksi pitkäjänteisestä toiminnasta Etelän maiden kansalaisyhteiskunnan tukemisessa metsäkysymysten ratkaisemisessa ja hankkeiden rahoittajana.

Palkinto on erityisen ajankohtainen, sillä jatkossa työ erityisesti Kaakkois-Aasiassa ja Etelä-Amerikassa tulee olemaan entistä tärkeämpää alueelle kohdistuvien metsänkäyttöpaineiden vuoksi. Samalla kun Suomessa lakkautetaan sellutehtaita, investoidaan entistä suurempiin laitoksiin muun muuassa Indonesiassa ja Uruguayssa. Siemenpuu-säätiö on muun muassa julkaisutoiminnallaan tuonut tätä tärkeää näkökulmaa esille Suomen metsäkeskustelussa.

Metsäkysymys ei Etelässä ole pelkästään ympäristökysymys. Sademetsiä hävitetään usein alkuperäiskansojen mailta heidän elämänmuotonsa ja toimeentulonsa kustannuksella. Laajamittaiseen, laittomaan puukauppaan liittyy niin ihmisoikeusloukkauksia kuin korruptiotakin.Tilalle istutettavat yksilajiset puuplantaasit eivät tuo hyvinvointia muille kuin selluteollisuuden osakkeenomistajille, ympäristön ja hyvinvoinnin hinnalla.

Rauhanpalkinto myönnetään tällä kertaa ensimmäistä kertaa ympäristötoimijalle. Myöntämällä palkinnon Siemenpuu-säätiölle haluammekin korostaa ympäristön roolia rauhan ja hyvinvoinnin edellytyksenä. Luonnonvaroihin liittyvistä kysymyksistä on sodittu jo satojen vuosien ajan, nyt konfliktit ovat muuttunet osin metsäteollisuuden ja paikallisten ihmisten välisiksi ristiriidoiksi.

Ympäristötoimijoiden tukeminen metsiä säilyttävässä toiminnassa on olennaista maailmanlaajuisen sukupuuttoaallon pysäyttämiseeksi: trooppisissa metsissä elää valtaosa maapallon lajeista. Metsien hävittäminen erityisesti Kaakkois-Aasian suosademetsäalueella lisää merkittävästi ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Työskenteleminen niiden pelastamiseksi on tärkeää myös koko ihmiskunnan kannalta.

Lisätietoja:
Sadankomitean pääsihteeri Eekku Aromaa 040 583 1142
Siemenpuu-säätiön toiminnanjohtaja Hanna Matinpuro 0400 488 914


Sadankomitea on antanut rauhanpalkinnon vuodesta 1978 alkaen. Palkintona on tänä vuonna keraamikko Miia Kallion Rauhanlaiva. Sadankomitean rauhanpalkinnon ovat viime vuosina saaneet muun muassa Kansanedustaja Jakob Söderman, arkkipiispa Jukka Paarma, Suomen Attac, toimittaja Elina Sana, Reilun kaupan edistämisyhdistys ja presidentti Mauno Koivisto.