Kauppaketjut boikotoimaan israelilaisia tuotteita

Israelin sotatoimet Gazassa ovat täysin suhteettomia ja kansainvälisen oikeuden vastaisia. Sotatoimet on suunnattu myös siviilikohteisiin, mikä on Geneven sopimusten vastaista.

Koska alue on suljettu eikä sieltä pääse pakenemaan, Gaza on muuttunut kuolemanloukuksi. Tappamiselle ja väkivallan kierteelle on saatava loppu. Israelin väkivalta on vain vahvistanut Hamasia ja niitä voimia, jotka uskovat väkivaltaisiin ratkaisukeinoihin ja tukeutuvat voimapolitiikkaan, ei päinvastoin. Järjestöt näkevät, että molempien osapuolten sotatoimet vain ruokkivat väkivallan kierrettä.

Kansalaisliikkeet ympäri maailmaa ovat järjestäneet mielenosoituksia, joissa vaaditaan loppua väkivallalle. Palestinalaisalueiden miehittäjävaltiona Israelilla on konfliktinratkaisusta suurempi vastuu. Monet rauhanjärjestöt ovat esimerkiksi kehottaneet boikotoimaan israelilaisia tuotteita.

Suomen Rauhanliitto ja Sadankomitea vaativat nyt kauppoja kuuntelemaan kuluttajien palautetta ja kaupan keskusliikkeitä keskeyttämään israelilaisten tuotteiden ostamisen kunnes Israel ja Palestiina ovat palanneet neuvottelupöytään ja väkivaltaisuudet on lopetettu. Kyse ei ole vaan israelilaisista tuotteista lähikaupoissa, kuten esimerkiksi hedelmistä, vaan myös Israelissa toimivien suurten monikansallisten yritysten tuotteista. Johtava tietokoneprosessorivalmistaja Intel on esimerkiksi yksi suurimpia yksityisiä työllistäjiä Israelissa.

"Kaikenlainen asekauppa Israelin kanssa on nyt lopettetava", toteaa Laura Lodenius Rauhanliitosta. Suomi tehnyt asekauppoja Israelin kanssa vielä viime vuosinakin.

"Israelin ja Palestiinan konflikti on yksi selvimpiä esimerkkejä siitä kuinka väkivalta synnyttää väkivaltaa, kuinka silmä silmästä -politiikka tekee kokonaiset kansakunnat sokeiksi ja rammoiksi", toteaa Sadankomitean pääsihteeri Eekku Aromaa.

"Tulitauko ja humanitaarisen avun tunneli ovat ensimmäiset askeleet alueen siviilien suojaamiseksi, mutta kansainvälisen yhteisön pitäisi nyt sitoutua voimakkaammin koko rauhanprosessiin, jotta rauhaa voitaisiin ryhtyä rakentamaan pysyväksi", Rauhanliitto ja Sadankomitea vaativat.


Lisätietoja :

Eekku Aromaa, pääsihteeri
Sadankomitea
040 58 31142

Laura Lodenius, toiminnanjohtaja
Suomen Rauhanliitto – YK-yhdistys
040 717 7762