Rauhantutkimuksen pioneeri Johan Galtung menehtyi 93-vuotiaana

Johan Vincent Galtung (24.10.1930-17.2.2024) kuoli viime lauantaina. Hän oli sosiologi ja keskeinen pioneeri rauhan- ja konfliktintutkimuksen alalla sekä pitkän linjan sovittelija.

Galtung oli tuottelias kirjoittaja. Hänen kynästään on syntynyt rauhantutkimuksen elintärkeitä teorioita, jotka ovat jo vuosikymmenten ajan auttaneet ihmisiä ymmärtämään paremmin rauhan ja konfliktin sosiaalisia ulottuvuuksia. Hänen keskeisiä kehittämiä käsitteitä ovat negatiivisen rauhan ja positiivisen rauhan käsitteet sekä rakenteellisen väkivallan käsite.

Johan Galtung Kuva: Elevate festival

Hän on perustanut Oslon rauhantutkimusinstituutin (PRIO) ja toiminut sen johtajana ensimmäiset 10 vuotta. Galtung perusti myös Journal of Peace Research -julkaisun.⁠ Akateemisesti ansioituneella Galtungilla oli kunniatohtorin arvonimi ainakin 10 yliopistosta, muiden muassa Tampereen yliopistolta. Hän oli myös monen yliopiston kunniaprofessori. Tuotteliaalla urallaan hän kirjoitti yli 100 kirjaa ja yli 1000 artikkelia.

Galtung teki työtään rauhalle omistautuen, haastavia aiheita tai valta-asetelmia pelkäämättä.

Galtungin työ edustaa kykyä ymmärtää kompleksisia kokonaisuuksia samalla säilyttäen vilpittömän ja mutkattoman suhteen siihen, minkä katsoo todeksi. Hänen uraauurtava työnsä tulee elämään kauan hänen jälkeensä ja toimimaan pohjana lukuisille tuleville rauhantekijöille.

Sadankomitea kutsui Galtungin Suomeen elokuussa 2013. Johan Galtung piti juhlapuheen Sadankomitean 50-vuotisjuhlaseminaarissa 29.8.2013.