Rauhanlähettilään puhe mielenosoituksessa Tampereella 24.2.2022

Sadankomitean rauhanlähettiläs Juhon puhe ”Venäjä pois Ukrainasta – Sotatoimet seis!” -mielenosoituksessa Tampereen keskustorilla 24.2.2022:

”On hienoa nähdä, että näin moni ihminen on saapunut tänne osoittamaan tukea Ukrainalle ja asettumaan rauhan puolelle Venäjän toimintaa vastaan. Tänään olemme kuulleet, että Venäjä on aloittanut sotilaallisen invaasion Ukrainaan. Toimillaan Venäjä rikkoo kansainvälistä lakia ja järjestystä ja aiheuttaa tarpeetonta kärsimystä.

Suomessa koemme laajasti jaettua solidaarisuuden tunnetta ukrainalaisia kohtaan, sillä molemmilla on yhteinen raja Venäjän kanssa. Suomen on tarjottava humanitaarista tukea Ukrainalle ja oltava valmis vastaanottamaan pakolaisia. On tuettava kansalaisia ja rauhanaktiiveja Venäjällä, jotka eivät halua maataan jälleen uuteen sotaan.

Tärkeintä on kansainvälisen yhteisön toiminta, jonka on tuomittava nämä toimet ja painostettava Venäjää pysäyttämään sota. Merkittävin toimija on YK, jolle on 2. maailmansodan jälkeen annettu vastuu kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden takaamisesta. Nyt jos koskaan on Yhdistyneiden kansakuntien kyettävä kantamaan tämä vastuu.

On ymmärrettävää, että tässä tilanteessa syntyy keskustelua sotilaallisesta liittoutumisesta. Suomen ei kuitenkaan tule tehdä hätiköityjä ratkaisuja niin merkittävistä kysymyksistä, eikä nyt ole oikea hetki jakaa yhtenäistä kansaa rikki vastakkaisiin leireihin tämän keskustelun lietsomisella. Vahvuutta on pysyä rauhallisena ja on pidettävä kiinni yhdessä sovituista ulko- ja turvallisuuspoliittisista linjoista. Nyt ei ole kyse ensisijaisesti Suomesta, vaan Ukrainasta, Euroopasta ja koko maailman turvallisuudesta.

Sota on vanhentunut instituutio, josta lähes kaikki kärsivät ja vain harva hyötyy.  Sota on pelkoa ja paniikkia. Sota on ympäristön tuhoa. Sota on pakolaisleirejä. Sota on haavoittumista ja ruumiita. Sota on menetettyjä läheisiä ja menetettyjä tulevaisuudennäkymiä. Sodan todellinen luonne ei valitettavasti käy ilmi niin sanotussa ”turpo”-keskustelussa, jossa sota on kylmää laskelmointia, joka keskittyy aseisiin, sotilaisiin ja sotilasliittoihin. Rauhanaktiivien tehtäväksi jää sodan luonteesta muistuttaminen. Vaikka rauhanpolitiikka ja turvallisuuspolitiikka katsovat maailmaa eri linssien läpi, voimme tässä tilanteessa silti olla yhdessä rauhan puolella sotaa vastaan.

Seuraavaksi on aloitettava välittömästi tulitaukoneuvottelut. Kaikki on tehtävä ihmisuhrien välttämiseksi. Suomen on hyödynnettävä asemaansa sotilaallisesti liittoutumattomana maana ja tarjottava sijainti neuvottelulle ja diplomatialle.”