Vuosi Venäjän hyökkäyksestä – mielenosoituksissa eri puolilla Suomea vaadittiin rauhaa Ukrainaan

Sadankomitea järjesti rauhanjärjestöjen ja usean kansalaisjärjestöjen kanssa lauantaina 25.2.2023 rauhaa Ukrainaan vaatineen mielenosoituksen Helsingissä. Ylen TV1:n pääuutislähetys uutisoi tuhannen ihmisen marssineen pitkin Mannerheimintietä. Samaan aikaan Tampereella ja Joensuussa järjestetyissä mielenosoituksissa oli kummassakin noin sata mielenosoittajaa.

Auringonkukka-kylteillä ja ohikulkujoille jaetuilla auringonkukansiemenpusseilla varustautunutta mielenosoituskulkuetta tahditti rumpuryhmä (Kuva: Essi Rajamäki / Rauhanpuolustajat)

Mielenosoituksessa vaadittiin Eurooppaan rauhaa: Ukrainaan on saatava rauha, ja Venäjän on välittömästi lopetettava laiton hyökkäyksensä ja sotiminen sekä vetäydyttävä Ukrainasta.

”Vaikka rauhan saavuttaminen on vaikeaa, siihen tulee silti pyrkiä. Rauha ei synny itsestään vaan sitä pitää rakentaa”, Sadankomitean hallituksen puheenjohtaja Silvia Modig sanoi.

Helsingissä mielenosoitus alkoi Kansalaistorilta, jossa Vuokko Hovatta lauloi ja Kristiina Halkola lausui Katri Valan runon Äidit. Suomen venäjänkieliset liittyivät omasta mielenilmauksestaan runsaslukuisina mukaan, korostaen kuinka tärkeää on saada Venäjälle demokratia. Satoja metrejä pitkä kulkue marssi Kansalaistorilta Mannerheimintietä Eteläesplanadin ja Etelärannan kautta Venäjän suurlähetystön eteen Tehtaankadulle. Suurlähetystön edessä puhuivat ukrainalaisten ja venäläisten edustajat.

Mielenosoitus Mannerheimintiellä vaati Ukrainaan rauhaa (Kuva: Essi Rajamäki / Rauhanpuolustajat)

”Kohdistamme rauhanvaatimuksen Venäjälle, sillä heillä on mahdollisuus lopettaa sota”, Sadankomitean pääsihteeri Jarmo Pykälä sanoi Ylen verkkouutisille. Sodan taustalla on useita poliittisia kysymyksiä, jotka koskettavat monia valtioita, mutta ne voidaan ratkaista vain sopimalla – ei sotimalla.

Tukemalla Ukrainassa ja Venäjällä olevia aseistakieltäytyjiä, rauhanaktivisteja tai demokratiaa vaativia voimme vahvistaa rauhaan johtavia kehityskulkuja. Ukrainan ja muiden sotien uhreja ei myöskään saa unohtaa eikä jättää yksin. Mielenosoituksessa muistettiinkin tämän sodan kymmeniä tuhansia viattomia uhreja. 

Sodan vastustajat Suomesta, Venäjältä ja Ukrainasta marssivat yhdessä kohti Venäjän suurlähetystöä (Kuva: Essi Rajamäki / Rauhanpuolustajat)

Rauha Ukrainaan – Venäjä ulos ja vastuuseen” -mielenosoituksen järjestivät Helsingissä lauantaina 25.2.2023 kello 13-15 Sadankomitean kanssa rauhanjärjestöt Aseistakieltäytyjäliitto, Rauhanliitto ja Rauhanpuolustajat. Lisäksi sitä tukivat ja siihen osallistuivat useat muut järjestöt ja ryhmät. 

Read in English: 1,000 march in Helsinki to demand peace in Ukraine: YLE News.