Asekaupan vastaisen verkoston kokous Lontoossa 7.–9.7.

Asekaupasta keskustellaan sekä tämän viikon Pax-piknikillä että eurooppalaisen asekaupan vastaisen verkoston (ENAAT) kokouksessa 7.–9.7. Lontoossa. Verkosto tekee asekaupan vastaista vaikuttamistyötä esimerkiksi EU:ssa, jotta kansainvälistä asekauppaa säädeltäisiin nykyistä tiukemmin.

Lontoon-kokouksessa keskustellaan muun muassa EU:n roolista aseviennin rajoittamisessa, aseteollisuuden toiminnasta EU:ssa ja jäsenjärjestöjen omista asekaupan vastaisista kampanjoista. Suomessa asekaupan vastustamiseksi on tehty poliittista vaikuttamistyötä ja aktiivista kampanjointia sosiaalisessa mediassa. Maamme aseviennissä huolestuttava piirre on sen suuntautuminen Lähi-idän konfliktiherkille alueille. Kokouksessa Suomea edustaa Sadankomitean pääsihteeri Anni Lahtinen.

Samana viikonloppuna Lontoon lähellä järjestetään myös Farnborough’n kansainvälinen ilmailunäytös, joka kokoaa yhteen aseteollisuuden edustajia ja aseiden ostajia. Ilmailunäytöstä vastaan pidetään antimilitaristinen mielenilmaus, jotta asemessujen kaltaisia tapahtumia ei jatkossa toteutettaisi. 

Lisätietoja aiheesta:

EU ja asekauppa: Jäsenmaat kuin pyromaanisia palomiehiä 10.5.2016

ENAAT on the EU 17th Annual Report on Arms Exports Control 4.5.2016

Euroopan parlamentti puoltaa asevientikieltoa Saudi-Arabialle 25.2.2016

Euroopan parlamentilta vaaditaan tiukkaa kantaa aseviennistä – äänestys 25.2. 23.2.2016

Asevientilupa Arabiemiraatteihin peruttava 3.2.2016