Hae mukaan rauhanlähettiläskoulutukseen!

Oletko 18–29-vuotias? 

Kiinnostaako sinua rauhantyö ja kansalaisvaikuttaminen?

Haluaisitko perehtyä konfliktien juurisyihin, aseistariisuntaan ja rauhan- ja turvallisuuspolitiikan kysymyksiin?

Haluaisitko toimia rauhan puolesta hyvässä seurassa?

Rauhanlähettiläskoulutus on tarkoitettu juuri sinulle!

Rauhanjärjestö Sadankomitea järjestää jälleen tänä syksynä 6.10.–2.12.2022 rauhanlähettiläskoulutuksen, joka tarjoaa tietotaitoa rauhantyöhön, turvallisuuspolitiikkaan ja kansalaisvaikuttamiseen. Haemme koulutukseen erilaisista taustoista ja eri puolilta Suomea tulevia 18–29-vuotiaita nuoria.  

Koulutus koostuu etäluennoista ja neljästä lähipäivästä Helsingissä (29.–30.10. ja 1.–2.12.), tarkempi aikataulu ja ohjelma löytyy sivun alalaidasta. Lisäksi osallistujat tekevät muutamia itsenäisiä tehtäviä ja ryhmätyön. Etäluennot järjestetään Zoomissa ja muu työskentely tapahtuu Howspace-alustalla. Ryhmätyöt tehdään vakiryhmissä ja niitä tukevat aiempiin rauhanlähettiläskoulutuksiin osallistuneet tuutorit. Etä- ja lähitapaamisissa kouluttajina toimii rauhankysymysten asiantuntijoita, jotka toimivat esimerkiksi kansalaisjärjestöissä, tutkijoina, viranomaisina ja päättäjinä. Ryhmissä valmistellut rauhanpoliittiset aloitteet esitellään eduskuntavierailun yhteydessä kansanedustajille. 

Pääkaupunkiseudun ulkopuolelta tulevien osallistujien majoitus- ja matkakulut julkisilla liikennevälineillä Suomessa korvataan. Tarjottava majoitus on hostellitasoista. Lähipäivinä kaikille osallistujille tarjotaan vegaaniset ruokailut. Koulutuksen osallistumismaksu on 50 euroa. Sadankomitean jäsenille koulutus on ilmainen ja jäseneksi on mahdollista liittyä ilmoittautumisen yhteydessä. Jäsenyys maksaa 40 euroa tai 20 euroa opiskelijoille tai vähävaraisille.

Osallistujat saavat koulutuksesta todistuksen. Voit tiedustella omalta oppilaitokseltasi mahdollisuutta saada opintopisteitä koulutuksesta todistusta vastaan, koulutus vastaa 2 opintopistettä. Koulutuksen hyväksyttävä suorittaminen edellyttää osallistumista jokaiseen koulutuspäivään ja etätehtävien suorittamista. Jos olet hyväksyttävästä syystä estynyt osallistumaan koulutuspäivään, voit suorittaa sen osion seuraavalla kurssilla tai tehdä korvaavan tehtävän.

Koulutukseen haetaan viimeistään 18.9. mennessä täyttämällä linkistä löytyvä hakulomake. Ilmoitamme kaikille hakijoille koulutusvalinnoista viimeistään torstaina 22.9. sähköpostitse. Koulutuspaikka tulee vastaanottaa viimeistään 29.9. Rauhanlähettiläskoulutus ei se vaadi aiempaa koulutusta tai työkokemusta koulutuksen aiheista. Osallistujien valinnassa painotetaan ennen kaikkea hakijoiden motivaatiota ja sitoutumista koulutukseen. Edellytämme kaikilta osallistujilta sitoutumista turvallisemman tilan periaatteiden noudattamiseen.

Hakulomake 

Hae mukaan rauhanlähettiläskoulutukseen täyttämällä hakulomake 18.9. mennessä. 

Koulutuspäivät ja aiheet 

Huom! Aikatauluihin voi tulla muutoksia. 

Moduuli 1: Kestävä rauha ja turvallisuus  

Torstaina 6.10. klo 17–20 Zoomissa
Tiistaina 18.10. klo 18–20 Zoomissa
La 29.10. klo 12–18 – Su 30.10. klo 10–15 Helsingissä

Moduulissa 1 rauhanlähettiläät tutustuvat kestävän rauhan ja turvallisuuden peruspilareihin ja rauhanjärjestöissä tehtävän rauhantyön perusteisiin, kuten antirasismiin ja pasifismiin. 

Moduuli 2: Konfliktit ja keskinäisriippuvuus 

Tiistaina 25.10. ja Torstaisin 3.11., 10.11., 17.11. ja 24.11. klo 18–20 Zoomissa 

Millaiset tekijät vaikuttavat esimerkiksi nuorten väkivaltaiseen radikalisoitumiseen, ja kuinka globaalit ilmiöt kuten asekauppa ja ilmastonmuutos liittyvät konflikteihin? Moduulissa 2 käsitellään myös polarisaatiota ja aseistariisuntaa. 

Moduuli 3: Minä rauhanlähettiläänä 

To 1.12. klo 10–17 – Pe 2.12. klo 10–15 Helsingissä 

Moduulissa työstetään omia rauhantöitä ja ryhmien rauhanpoliittisia aloitteita. Rauhanlähettiläät vierailevat eduskunnassa ja tapaavat kansanedustajia, joille he esittelevät ryhmissä valmistellut rauhanpoliittiset aloitteensa. Rauhanlähettiläät esittelevät rauhantekonsa pienryhmissä.

Etätehtävät 

Koulutuksen aikana jokainen rauhanlähettiläs tekee yksin tai yhdessä muiden rauhanlähettiläiden kanssa yhden rauhanteon. Teko voi olla monenlainen: voit osallistua kansalaisjärjestön uusien iltaan tai muuhun tapahtumaan, julkaista rauhaan liittyvän blogin tai TikTok-videon tai vaikka kutsua naapurin kylään pullakahveille. Tavoitteena on tutkia itselle sopivaa tapaa edistää rauhaa. Vain mielikuvitus on rajana!

Koulutuskertojen välissä on myös lyhyehköjä ennakkotehtäviä, jotka virittävät seuraavan luennon aiheeseen. Lisäksi rauhanlähettiläskoulutuksessa valmistellaan pienryhmissä rauhanpoliittiset aloitteet, jotka esitellään koulutuksen päätteeksi kansanedustajille. Ryhmien tehtävänä on pohtia, minkä rauhaan ja turvallisuuteen liittyvän näkökulman, haasteen tai ratkaisun he haluaisivat tuoda esiin päättäjille.

HUOM! 

Seuraamme ajankohtaista viranomaisohjeistusta koronatilanteesta ja varaamme oikeuden tehdä tarvittavia muutoksia koulutuksen järjestelyihin. 

Lisätietoja

Järjestökoordinaattori Tuulia Hämäläinen 
tuulia.hamalainen@sadankomitea.fi  
puh. +358 40 1722 118 

Rauhanlähettiläskoulutuksen järjestämiseen on saatu rahoitusta Työväen Opintorahastolta, Kansan Sivistysrahastolta ja Erasmus+ Nuorten osallisuushankkeelta.