Pelasta yliopistosi tappajaroboteilta

Kehityksellä on varjopuolensa

Tekoäly ja siihen liittyvät teknologiat kehittyvät nopeasti. Järkevästi hyödynnettynä niillä on valtava potentiaali auttaa ihmiskuntaa lukemattomilla tavoilla. Viime vuosina on käyty yhä enemmän keskustelua tekoälyn vaikutuksista yhteiskuntiimme ja siitä, mihin vetää raja hyväksyttävän ja ei hyväksyttävän käytön välillä. Yksi tekoälyteknologian kehityksen varjopuolista liittyy tappajarobotteihin eli asejärjestelmiin, jotka pystyvät itsenäisesti ilman ihmisen väliintuloa hyökkäämään valitsemaansa kohteeseen.  

Kaksi ihmistä katsovat sopimusta

Teknologian ottaessa edistysaskeleita kehittyy myös aseteollisuus, ja monet valtiot ovat innokkaita tukemaan tekoälyyn perustuvien asejärjestelmien kehitystä. Yliopistojen omaksuessa yhä enemmän yhteistyön muotoja niin kaupallisten toimijoiden kuin puolustusteollisuuden kanssa on ratkaisevan tärkeää, että yliopistot toimivat sen varmistamiseksi, että ne eivät edistä tällaista kehitystä.  

Yliopistojen tulisi julkistaa selkeät kantansa siihen, missä kulkee raja niiden teknologioiden välillä, joita tullaan ja ei tulla kehittämään.

Ohjataan tutkimus hyvään

Yliopistot muovaavat yhteiskuntaa. Ne kouluttavat tulevia sukupolvia ja ovat avainasemassa uudistusten edistämisessä. Monet arkipäivän tärkeät innovaatiot, internetistä kosketusnäyttöihin, ovat yliopistotutkimuksen tulosta, mikä kuvaa niitä monia myönteisiä vaikutuksia ja sovellutuksia, joita yliopistotutkimuksella on. 

Huippututkimus on arvokasta. Siksi on tärkeää, että tutkimus ohjataan hyvään. Kansainvälinen autonomiset aseet kieltävä sopimus on yksi tapa varmistaa, ettei tutkimuksen tuloksia käytetä asejärjestelmien kehittämiseen.

Voimme kaikki tehdä osamme estääksemme tappajarobottien kehittämisen.

Tutkija, oletko huolissasi tutkimuksesi päätymisestä armeijan käsiin?

Allekirjoita tuhansien muiden tutkijoiden tapaan lupaus, jossa sitoudut olemaan osallistumatta tappajarobottien kehitykseen omalla tutkimuksellasi.

“Nämä voivat olla aseita, joilla luodaan kauhua; aseita, joita hirmuhallitsijat ja terroristit käyttävät viattomia väestöryhmiä vastaan; ja aseita, joita hakkeroidaan käyttäytymään ei-toivotulla tavalla. Meillä ei ole paljoa aikaa toimia. Kun tämä Pandoran lipas avataan, sitä on vaikea sulkea.”

Avoin kirje, jonka on allekirjoittanut 116 teknologiayritystä mukaan lukien Google Deepmind

Opiskelija, haluatko pelastaa yliopistosi tappajaroboteilta?

Ensimmäinen askel on hankkia tietoa ja lisätä tietoisuutta. Mitä muuta voit tehdä? Nappaa matkaan esitteemme, josta löydät lisätietoja yliopistojen roolista ja hyödyllisiä toimintavinkkejä.

Mukaan toimintaamme pääset myös ottamalla suoraan yhteyttä Suomen kampanjaverkoston koordinaattoriin: kaisu.kinnunen@sadankomitea.fi