Ydinasekieltoneuvottelut alkoivat New Yorkissa – Suomi jäi kotiin

YK:n neuvottelut ydinasekieltosopimuksesta alkoivat maanantaina New Yorkissa. Rauhanjärjestöt ovat pöyristyneitä Suomen päätöksestä jäädä pois maailman turvallisuuden kannalta näin keskeisistä neuvotteluista.

Ydinaseet ovat ainoa joukkotuhoase, joita ei ole kielletty kansainvälisellä sopimuksella. Ne ovat kuitenkin joukkotuhoaseista kaikkein tuhoisimpia. Ne on alunperinkin kehitetty tappamaan erottelematta siviiliä sotilaasta, ja ydinaseen mahdollisen käytön humanitaariset seuraukset olisivat katastrofaaliset. Yhdenkin ydinpommin käyttö asutulla alueella voisi tappaa satoja tuhansia, tai miljoonia ihmisiä. Ydinsodalla olisi paikallisesti rajoittuneenakin vakavia vaikutuksia koko maapallon ilmastoon.

113 maata hyväksyi päätöksen neuvottelujen aloittamisesta YK:n yleiskokouksessa vuoden 2016 lopulla. Oletus on, että sopimusneuvotteluissa päädytään sopijamaita sitovaan sopimukseen, joka kieltää ydinaseiden käytön, sijoittamisen ja kehittämisen sekä muiden avustamisen näissä toiminnoissa. Sopimuksen on tarkoitus toimia muuta olemassa olevaa kansainvälistä asevalvontajärjestelmää tukevasti ja kansainvälistä humanitaarista lainsäädäntöä täydentävästi.

”Sopimuksella tulee olemaan vaikutus myös niihin maihin, jotka nyt alussa jättäytyvät sopimuksen ulkopuolelle, koska se asettaa globaalin normin ja vie ydinaseelta poliittista arvoa, mikä siihen on liitetty  tähän menesssä”, toteaa ydinaseiden kieltämisen puolesta kampanjoivan kansainvälisen ICAN-liikkeen  johtaja Beatrice Fihn.

Suomi ei osallistu neuvotteluihin eikä ole lähettänyt edustajiaan seuraamaan niitä. Rauhanliitto ja Sadankomitea ovat monien muiden rauhanjärjestöjen ja kansalaisyhteiskunnan toimijoiden tavoin tyrmistyneitä päätöksestä. Suomen ulkoasiainministeriö on ilmoittanut että vaikka ”ydinaseeton maailma on tarpeellinen tavoite”  ja että sitä kohti on pyrittävä ydinaseriisunnalla, tarjoaisi ydinsulkusopimus NPT toimivat puitteet tälle.

Kieltosopimus on kuitenkin mahdollista toteuttaa ydinsulkusopimusta tukevana eikä sitä heikentävänä. Neuvottelujen ensimmäisten päivien aikana valtiot yksi toisensa perään ovat puheenvuoroissaan edellyttäneet kieltosopimuksen muotoilemista ydinsulkusopimusta tukevaksi.

”On skandaali, ettei Suomi edes vaivautunut paikalle YK:n neuvotteluihin”, toteaa Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius, ja jatkaa: ”On ymmärrettävää, että suurvaltojen kantoja halutaan kuunnella, mutta näin isossa kysymyksessä jokaisella YK:n jäsenvaltiolla on oltava selkärankaa kannattaa rauhaa ja turvallisuutta. Ydinaseet ovat uhka koko ihmiskunnalle. Emme voi jäädä odottamaan aikaa jolloin ydinasevallat olisivat itse aloitteellisia.”

Ydinaseriisunnasta puhutaan myös Suomessa. Rauhaliitto ja Sadankomitea järjestävät 6.4. klo 13 seminaarin, jossa Rauhanliiton puheenjohtaja Tarja Cronberg alustaa Iranin ydinneuvotteluista ja EU:n roolista prosessissa, sekä sen tulevista haasteista. Cronbergin kirja Nuclear Multilateralism and Iran. Inside EU negotiations julkaistiin juuri Routledge-kustantamon kautta.

Seuraa neuvotteluiden etenemistä:

ICAN Suomessa