”Tuomiopäivän kello” lähempänä keskiyötä kuin koskaan

Bulletin of the Atomic Scientists -järjestö on julkaissut lehdistötiedotteen, jossa varoitetaan ydinsodan syttymisen riskin kasvaneen merkittävästi.

Tänä vuonna järjestön johtokunta siirtää kuuluisaa tuomiopäivän kelloa (Doomsday Clock) eteenpäin kymmenellä sekunnilla: kello osoittaa nyt 90 sekuntia vaille keskiyötä. Tuomiopäivän kello on vuodesta 1947 tikittänyt symbolinen kellotaulu, joka osoittaa ydinsodan tai muun ihmiskunnan tuhoksi koituvan katastrofin läheisyyden. Keskiyö kuvastaa maailmanlaajuista tuhoa.

Kelloa päivitetään suurten maailmanpoliittisten muutosten myötä. Järjestö kertoo Ukrainan sodan kasvattaneen ydintuhon riskiä merkittävästi. Presidentti Putinin vaarallinen uhkailu ydinaseiden käyttämisellä muistuttaa siitä, että ydinsota voi syttyä tietoisen valinnan lisäksi väärän arvion tai silkan vahingon kautta. Lisäksi sodan tuominen lähelle Zaporižžjan ja Chernobylin ydinvoimaloita muodostaa riskin laajamittaisesta radioaktiivisen jätteen leviämisestä.

Sota Ukrainassa heikentää globaaleja ponnisteluja ilmastonmuutoksen torjumiseksi: maakaasuun sijoitetaan yhä enemmän, kun uusia energianlähteitä ja -tuojia etsitään korvaamaan riippuvuuksia Venäjän kaasun- ja öljyntuonnista. Venäjän levittämä disinformaatio Ukrainan valmistautumisesta biologisten ja kemiallisten aseiden käyttöön herättää myös vakavan huolen siitä, että valtio aikoo itse käyttää kyseisiä kansainvälisesti kiellettyjä joukkotuhoaseita.

Ydintuhon riskin vähentäminen vaatii, että keinoja rauhanneuvotteluiden aloittamiseksi etsitään vakavasti. Järjestö korostaa, että ennennäkemättömän globaalin tuhon alla toimintaa tarvitaan ripeästi: kuten tuomiopäivän kello muistuttaa, jokaisella sekunnilla on väliä.

Tiedote: 90 sekunnin päässä keskiyöstä. Bulletin of the Atomic Scientists. Current Time – 2023 – Bulletin of the Atomic Scientists (thebulletin.org)