Tappajaroboteista keskustellaan YK:ssa

Tappajarobotteja käsittelevä diplomaattinen tapaaminen alkoi YK:ssa – Pandemian ja Venäjän vastustuksen viivästyttämänä

(21.9.2020) – YK:n tavanomaisia aseita koskevan yleissopimuksen (CCW) puitteissa kokoonnutaan yhdeksännen kerran keskustelemaan tappajaroboteista 21.-25.9.2020 Genevessä. Kyseessä on ensimmäinen tappajarobotteihin liittyvä diplomaattinen tapaaminen sitten elokuun 2019. Vuodelle 2020 suunnitellut aiemmat kokoukset ovat siirtyneet Covid-19 pandemian vuoksi. 

  • Venäjä on vastustanut jyrkästi useita yrityksiä tavata virtuaalisesti, kuten muidenkin aseidenriisuntasopimusten kohdalla on alettu tehdä, ja sen odotetaan haastavan toimintamallia edelleen tällä viikolla.
  • Campaign to Stop Killer Robots kehottaa valtioita neuvottelemaan toimenpiteistä, joilla vastataan pikaisesti kasvaviin huolenaiheisiin, mitä ihmiskontrollin menettäminen voimankäytöstä aiheuttaa.
  • Yli 30 maata on toimittanut kommentit vuoden 2020 CCW autonomisia asejärjestelmiä käsittelevien keskustelujen puheenjohtajalle, mukaan lukien Suomi. Kansainvälinen kampanja lähetti myös oman kommenttinsa.
  • Joulukuun 2021 CCW konferenssiin mennessä valtioiden on otettava konkreettisia edistysaskeleita, jotta neuvottelut täysin autonomisten asejärjestelmien kieltämiseksi voidaan aloittaa ja varmistaa, että riittävä ihmiskontrolli säilyy voimankäytössä.
  • Suomen tulee myös ilmaista selkeä kantansa täysin autonomisten asejärjestelmien kieltämiseksi ja edistää kansainvälisiä sopimusneuvotteluja tavoitteenaan kieltää tekoälyyn perustuvien asejärjestelmien kehittäminen ja tuotanto.
  • Tappajarobotteja koskeva kokous on ensimmäinen laatuaan, joka lähetetään suorana UN WebTV:n kautta virtuaalisen osallistumisen mahdollistamiseksi. 

Lisätietoja englanniksi: Maintaining momentum during the pandemic

Campaign to Stop Killer Robots on 165 kansalaisjärjestön verkosto, joka toimii 65 valtiossa edistääkseen täysin autonomisten asejärjestelmien kieltoa ja riittävän ihmiskontrollin säilyttämistä voimankäytössä. Kansainvälinen kampanja antaa kommentteja ja haastatteluja koko CCW tapaamisen ajan, heidät tavoittaa: 

  • Clare Conboy, Media & Communications Manager, Geneva, Switzerland, Tel./WhatsApp. +41 (76) 434-4483, clare@stopkillerrobots.org / media@stopkillerrobots.org
  • Mary Wareham, Campaign Coordinator, Washington D.C., Tel./WhatsApp. +1 (646) 203-8292, wareham@hrw.org

Suomen kampanjaverkosto seuraa tiiviisti keskustelua ja Suomen osallistumista tapaamiseen. Lisätietoja antaa Sadankomitean puheenjohtaja ja Suomen kampanjaverkoston koordinaattori Kaisu Kinnunen. Kaisun tavoitat osoitteesta: kaisu.kinnunen@sadankomitea.fi.

Televisioruudulla on valtioiden lippuja ja rakennus sekä teksti The #ccwun is back
Kuva © Campaign to Stop Killer Robots, Flickr / CCWSep2020