Sadankomitean rauhanpalkinto toimittaja Antti Kuroselle

Sadankomitean rauhanpalkinto 2019, Miia Kallion teos Rauhanlaiva. Kuva: Otto Santala

Rauhanjärjestö Sadankomitean rauhanpalkinto luovutetaan tänä vuonna Yle Uutisten ulkomaantoimittaja Antti Kuroselle. Palkinto myönnetään ansiokkaasta toimittajatyöstä konfliktialueilta. Sadankomitea haluaa palkinnolla nostaa esiin median roolia rauhantyössä ja muistuttaa faktapohjaisen tiedon merkityksestä.

”Riippumaton journalismi ja ulkomaantoimitus on ilman muuta rauhantyötä ja halusimme huomioida sen tämän vuoden rauhanpalkinnossa. Tarvitsemme tietoa voidaksemme ymmärtää”, sanoo Sadankomitean varapuheenjohtaja Nora Luoma.

”Tänä vuonna Antti Kurosen journalismi Al-Holin pakolaisleiriltä on ollut korvaamattoman tärkeää suomalaisille uutisten lukijoille, koska ilman sitä ymmärryksemme alueen tilanteesta ja entisistä Isis-taistelijoista ja heidän perheistään olisi huomattavasti hatarammalla pohjalla. Toimittajien työ konfiktialueilla on myös vaarallista ja haluamme kiittää kaikkia, jotka tekevät tätä työtä rauhan ja ihmisoikeuksien puolesta”, hän jatkaa.

Antti Kuronen on pitkän linjan ulkomaan toimittaja, joka on raportoinut viime vuosina etenkin Syyrian, Ukrainan ja Gazan sodista. Hän on raportoinut myös monista muista Lähi-Idän ja Euroopan maista sekä Venäjältä ja esimerkiksi Somaliasta ja Venezuelasta. Hän seurasi useissa maissa turvapaikanhakijoiden tuloa Eurooppaan vuosina 2015–16. Tänä vuonna hän ohjasi Ulkolinja TV-dokumentin Nigeriasta Eurooppaan suuntautuvasta ihmiskaupasta ”Naiskaupan ytimessä”.

”On suuri kunnia saada rauhanpalkinto, koska koen, että sodista raportoiminen on rauhantyötä. Sodissa tavalliset ihmiset häviävät aina. Sen osoittaminen on tärkeää. On myös tärkeää selittää konfliktien taustoja. Venäjän vallattua Krimin ja osallistuttua Itä-Ukrainan sotaan, Euroopan turvallisuustilanne heikkeni. Myös maailmanlaajuisesti turvallisuustilanne on heikkenemässä, kun yhä useammat maat rikkovat kansainvälisen politiikan yhteisiä pelisääntöjä. Sen seurauksena asevarustelu on kasvamassa, mikä on hyvin huolestuttavaa. Rauhantyöllä on edelleen tärkeä tehtävä.”

Palkintona on keraamikkotaiteilija Miia Kallion teos Rauhanlaiva.

Palkinto luovutetaan Sadankomitean itsenäisyyspäivän juhlassa Helsingissä perjantaina 6.12. Palkinnon luovuttaa Sadankomitean varapuheenjohtaja Nora Luoma.

Lisätietoja:

Minna Vähäsalo, Sadankomitean pääsihteeri
puh. 040 167 9660

Palkinto luovutetaan itsenäisyyspäivän juhlan yhteydessä Rauhanasemalla Helsingin Itä-Pasilassa 6.12. klo 14:30.
Tilaisuus on avoin ja maksuton yleisölle ja tiedotusvälineille.
Osoite: Veturitie 3, 00520 Helsinki.
Lisätietoja täältä.

Sadankomitea on antanut rauhanpalkinnon vuosittain vuodesta 1978 alkaen. Aiemmin sen ovat saaneet muun muassa oikeustieteen tutkija Jarna Petman, Kyyjärven kunta, Vuolle-setlementin Radinet-hanke ja presidentti Tarja Halonen.