20.9 rohkaisemme Ruotsia Peppi Pitkätossun lailla olemaan ”vahvoja uskalikkoja” ydinaseriisunnan puolesta

Päivänä, jolloin ydinasekieltosopimus avataan allekirjoituksille YK:ssa, järjestämme tempauksen  Ruotsin suurlähetystöllä.

Joukko ydinasekieltoa kannattavia aktivisteja vie Ruotsin suurlähetystölle Helsingissä kanelipullia keskiviikkona 20.9. klo 15.30.

Tempauksen tarkoituksena on osoittaa tukea Ruotsin ydinasepolitiikalle ja onnitella Ruotsia rohkeudesta kannattaa ydinaseetonta maailmaa ja kyvystä olla ”Peppinä maailmassa”, viitaten Astrid Lindgrenin maailman vahvin tyttö -hahmoon.

Tempauksen järjestää Suomen ICAN -verkosto. Tapahtuman taustalla on YK:n ydinaseet kieltävä sopimus, jonka puolesta Ruotsi ainoana Pohjoismaana äänesti New Yorkissa viime heinäkuussa. Sopimus avataan jäsenmaiden allekirjoituksille 20.9.

Julkisuuteen tulleiden asiakirjojen mukaan Yhdysvaltain hallinnon edustajat ovat uhanneet, että ydinasekieltosopimuksen allekirjoittaminen voisi vahingoittaa Ruotsin ja Yhdysvaltain suhdetta sekä Ruotsin NATO-yhteistyötä. Suomessa vastaavia kommentteja Ruotsin linjasta on kuultu ainakin eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanervalta.

”Ruotsi on ottanut rohkean linjan asettuessaan tukemaan ydinaseetonta maailmaa. Haluamme tempauksellamme kiittää Ruotsia ja ulkoministeri Wallströmiä toiminnastaan ja kannustaa jatkamaan samalla linjalla”, ICAN-verkostoon kuuluvan Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius kertoo.

ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) on kansainvälinen kampanjaverkosto ydinasekiellon puolesta. Se on ollut merkittävässä roolissa ydinasekieltosopimuksessa ja siihen kuuluu järjestöjä ja kansalaisyhteiskunnan toimijoita eri puolilta maailmaa. Suomessa kampanjaverkoston toimintaa koordinoi ICAN Suomi, johon kuuluu Rauhanliitto, Sadankomitea, Naiset Rauhan Puolesta, Lääkärin sosiaalinen vastuu, Aseistakieltäytyjäliitto, Tekniikan elämää palvelemaan, Rauhanpuolustajat sekä ydinaseriisunnasta kiinnostuneita yksityishenkilöitä.

Lisätietoja

  • Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius. Puhelin: +358 40 717 7762 ja sähköposti laura.lodenius ( a ) rauhanliitto.fi
  • Taustatietoa ydinasekieltosopimuksesta Sadankomitean ja Rauhanliiton verkkosivuilla.