Rauhan tiellä: Rauhantyötä laajalla kentällä

Olen 70-vuotias monissa erilaisissa tehtävissä, niin maan hallituksessa kuin Sadankomiteassa ja monessa muussa paikassa näiden välillä toiminut pitkäaikainen kansanedustaja.

Olen melkein perustajajäsen, liityin järjestöön 17-vuotiaana teininä vuonna 1963 ja tulin yhdistyksen hallitukseen ensimmäisen kerran seuraavana vuonna. Minulle Sadankomitea edusti sitä riippumatonta kansainvälistä rauhanliikettä, joka sai alkunsa ydinaseita vastustavana liikkeenä 50-luvulla Englannissa ja jota maassa asuneena olin pitkään seurannut ja johon luontevasti samastuin.

Sittemmin olen oppinut enemmän ymmärtämään niin historiantutkimuksen kuin politiikan kautta niitä moninaisia tekijöitä, jotka synnyttävät ja ylläpitävät konflikteja ja joihin juuri sadankomitealainen rauhanliike haluaa vaikuttaa. Maailma on haastava ja moniulotteinen elinympäristö, jossa suunnistamiseen ja vaikuttamiseen tarvitaan myös selkeitä arvoja, joihin kuuluu väkivallasta irtisanoutuminen, kaikille ihmisille kuuluvien ihmisoikeuksien kunnioitus ja demokratiaan ja oikeusvaltioon nojaaminen.

Työtä rauhan ja oikeudenmukaisuuden eteen voidaan ja pitää tehdä monin tavoin ja monissa paikoissa. Kenttä on laaja konfliktien ennaltaehkäisystä aseistariisuntaan, rauhankasvatuksesta tasa-arvopolitiikkaan ja kriisinhallinnasta rauhanvälitykseen. Sadankomitea on vain yksi, mutta korvaamaton paikka tehdä tätä työtä.

Erkki Tuomioja, 70, kansanedustaja, Helsinki

Lisätietoa Sadankomitean jäsenyydestä ja vapaaehtoistyöstä