YK kielsi ydinaseet

International Campaign to Abolish Nuclear Weapons -kampanjan vuosikymmenen mittaisen työn jälkeen, ja 72 vuotta ydinaseiden keksimisen jälkeen, 7. heinäkuuta 2017, valtiot YK:ssa hyväksyivät virallisesti sopimuksen joka kategorisesti kieltää ydinaseet.

Tähän asti ydinaseet ovat olleet ainoa joukkotuhoase, jota ei olla kielletty kansainvälisellä sopimuksella, huolimatta niistä laajamittaisista ja katastrofaalisista humanitaarisista seurauksista, joita seuraa ydinaseiden laukaisusta tarkoituksella tai vahingossa. Biologiset aseet kiellettiin 1972 ja kemialliset aseet 1992.

Sopimusta hyväksyttäessä ICAN-kampanjan toimitusjohtaja, Beatrice Fihn sanoi: ”Me toivomme, että tämä päivä merkitsee ydinajan lopun alkua. On sanomattakin selvää, että ydinaseet rikkovat sotaoikeutta vastaan ja aiheuttavat selvän vaaran kansainväliselle turvallisuudelle.”

”Kukaan ei usko, että miljoonien siviilien summittainen tappaminen on hyväksyttävää – riippumatta olosuhteista – silti ydinaseet on suunniteltu tekemään tämä.  Tänään kansainvälinen yhteisö hylkäsi ydinaseet ja teki selväksi, että ne ovat ei-hyväksyttäviä.”

”Johtajien ympäri maailmaa on aika yhdistää  arvonsa ja sanansa toimintaansa allekirjoittamalla ja ratifioimalla tämä sopimus ensimmäisenä askeleena ydinaseiden eliminoimiseksi.”

Ydinaseet kieltävä sopimus hyväksyttiin perjantaiaamuna 7. heinäkuuta 2017 ja se tulee olemaan avoin allekirjoituksille 20. syyskuuta 2017. Kansalaisjärjestöt ja yli 140 valtiota ovat osallistuneet neuvotteluihin.

Sopimus kertoo selvästi, että suurin osa maailmasta ei enää hyväksy ydinaseita, eikä pidä niitä laillisena sodankäyntimenetelmänä. Neuvottelujen jatkuva vastustus ja boikotti monen ydinasevaltion taholta kertoo, että tällä sopimuksella on mahdollisuus vaikuttaa niiden toimintaan ja arvostukseen merkittävästi.
Niin kuin on tapahtunut edellisten kieltosopimusten kanssa, kansainvälisten normien muuttaminen  johtaa konkreettisiin muutoksiin politiikassa ja toiminnassa, jopa valtioissa, jotka eivät ole sopimuksen osapuolia. ”Sinnikäs ja jatkuva ydinasevaltioiden vastustus tunnustaa, että tällä sopimuksella tulee olemaan todellinen ja kestävä vaikutus”, Fihn sanoi.

Sopimus luo myös velvoitteita tukea ydinaseidenkäytön uhreja (tunnetaan japaniksi nimellä ”hibakusha”) ja ydinaseiden testaamisen uhreja, ja velvoittaa parantamaan ydinaseiden aiheuttamaa ympäristöllistä vahinkoa.
Alusta asti, kansainvälisten humanitaaristen, ympäristöllisten, leviämisen vastaisten, sekä aseistariisuntajärjestöjen tuki yli sadassa valtiossa on hyödyttänyt työtä ydinaseiden kieltämiseksi.

Merkittävää poliittista sekä ruohonjuuritason järjestäytymistä on tapahtunut ympäri maailmaa, ja useat tuhannet ovat allekirjoittaneet anomuksia, osallistuneet mielenosoituksiin, ottaneet yhteyttä edustajiin ja painostaneet hallituksia.

Tämä teksti on käännetty ja muokattu International Campaign to Abolish Nuclear Weapons -kampanjan tekstistä. Alkuperäinen, englanninkielinen teksti löytyy täältä.