Tutkimus- ja viestintäharjoittelu Sadankomiteassa

Tein korkeakouluharjoittelun Sadankomiteassa kesäkuun alusta elokuun loppuun 2017. Olen erityisen kiinnostunut kansainvälisista turvallisuus- ja rauhankysymyksistä ja olin onnellinen löytäessäni harjoittelun Sadankomiteasta, minkä kautta pystyin syventymään tietoani ja kiinnostustani aiheisiin, joiden parissa järjestö työskentelee. Sadankomitea oli alusta asti valmis ottamaan huomioon minun kiinnostukseni ja koulutustaustani, ja arvostan sitä.

Harjoitteluni päätehtävä oli tehdä tutkimus liittyen Suomen aseviennin humanitaarisiin vaikutuksiin Lähi-idässä. Päädyin tutkimaan sekä itse vientiä että vientiin liittyvää retoriikkaa eettisen ulkopolitiikan ja kansallisen edun näkökulmasta. Harjoittelun lopuksi sain kirjoittaa tutkimukseni tuloksista Pax-lehteen. Lisäksi sain tehdä järjestön tiedotustyötä, mikä opetti minulle paljon sosiaalisesta mediasta ja tiedotuksen tärkeydestä kansalaisjärjestölle. Sain myös osallistua tapahtumiin ja auttaa tapahtumien järjestämisessa sekä toimistotöissä. Erityisen jännittävää oli, että tein harjoitteluani samaan aikaan, kun YK:ssa neuvoteltiin historian ensimmäisestä ydinaseiden kieltosopimuksesta ja sopimus hyväksyttiin heinäkuussa. Tämä tarkoitti minun osaltani sitä, että sain osallistua tiedotustyöhön sopimuksesta kääntämällä raportteja suomeksi ja tiedottamalla neuvotteluista ja sopimuksesta sosiaalisessa mediassa.

Uskon, että tutkimustyö Suomen aseviennistä kehitti tutkimustaitojani merkittävästi. Opin myös paljon Suomen aseviennistä, joka on hyvin ajankohtainen aihe. Lisäksi opin paljon muuta Suomen turvallisuuspolitiikasta ja rauhantyöstä ja olen kiitollinen Sadankomitean henkilöstölle, joka jakoi ammattitaitoaan kanssani ja kävi kanssani keskusteluja turvallisuuspoliittisista kysymyksistä ja rauhantyöstä. Lisäksi opin paljon kansalaisjärjestön työstä yleisesti ja olen varma, että kokemukset ja tieto, joita sain harjoittelusta Sadankomiteassa hyödyttävät minua tulevaisuudessa. Olen huomannut jo nyt, miten harjoittelu on auttanut minua ymmärtämään opintojani uusista näkökulmista. Harjoittelu antoi minulle myös valmiuksia rauhantyöhön ja tulen varmasti jatkamaan tutkimusta asekaupasta ja jatkamaan rauhantyötä Sadankomitean jäsenenä.

Anna, korkeakouluharjoittelu (kesä – elokuu 2017)

Lisätietoja työharjoittelusta tai tet-jaksosta Sadankomiteassa