Hiroshiman ja Nagasakin vuosipäivä

6. ja 9. elokuuta, maailma muistaa Hiroshiman ja Nagasakin atomipommien 72. vuosipäivää. Tämä tapahtuu aikana, jolloin suurin osa maailman hallituksista valmistautuu allekirjoittamaan juuri hyväksytyn ydinaseiden kieltosopimuksen.
Ydinaseiden käyttö Hiroshimassa ja Nagasakissa tappoi siviilejä ja sotilaita erottelemattomasti ja kauheat epäinhimilliset seuraukset korostuivat selviytyjillä. Hallitukset ympäri maailman ovat tästä syystä hyväksyneet uuden sopimuksen, joka tekee ydinaseista laittomia kansainvälisen oikeuden edessä.
”Koulutyttönä todistin, kun kaupunkini Hiroshima sokaistui valosta, litistyi hurrikaanin kaltaisesta paineaallosta, paloi 4000 Celsius-asteessa  ja saastui atomipommin säteilyssä. Nämä aseet ovat  aina olleet moraalittomia ja nyt olen ikionnellinen, että suurin osa maailmasta on tekemässä niistä laittomia” sanoo Setsuko Thurlow, rauhanaktivisti ja Hiroshiman atomipommin selviytyjä.
”Suurin osa maailman hallituksista ovat nyt valmiita pitämään ydinaseiden kaikkea käyttöä ja hallussapitoa hyväksymättömänä. Sopimus aukeaa valtioiden allekirjoituksille YK:ssa, New Yorkissa 20. syyskuuta, ja me kehotamme kaikkia ydinaseistariisuntaan ja kansainväliseen humanitaariseen oikeuteen sitoutuneita hallituksia allekirjoittamaan tämän sopimuksen” sanoo Beatrice Fihn, ICAN-kampanjan toimitusjohtaja.
Tämä sopimus on selvä osoitus siitä, että maailman enemmistö ei enää hyväksy ydinaseita eikä pidä niitä oikeutettuina sodankäynnin välineinä. Neuvottelujen jatkuva vastustus ja boikotointi ydinasevaltioiden toimesta kertoo, että tällä sopimuksella on mahdollisuus vaikuttaa merkittävästi niiden toimintaan. Niin kuin on tapahtunut aikaisemmin aseiden kieltosopimusten kohdalla, kansainvälisten normien muuttaminen johtaa konkreettisiin muutoksiin myös niiden valtioiden käytännöissä, jotka eivät ole sopimusten osapuolia.
Teksti on käännetty International Campaign to Abolish Nuclear Weapons -kampanjan tekstistä. Alkuperäinen, englanninkielinen teksti löytyy täältä.