Turvallisempia ilmoja, EU!

Tälle sivulle on koottu tuotokset ja linkit artikkeleihin ja videoihin, joita on tuotettu eurooppatiedotushankkeemme Turvallisempia ilmoja, EU! puitteissa. Hankkeen johtava teema on ilmastoturvallisuus ja sitä käsitellään erilaisista näkökulmista.

Hankkeen tarkoituksena on lisätä tietoisuutta ilmastoturvallisuudesta osana EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa ja tuoda nuorten näkemyksiä ilmastokriisistä vahvemmin näkyviin turvallisuuspoliittisessa keskustelussa.

Kiihtyvä ilmastonmuutos on aikamme suurimpia turvallisuuskysymyksiä, ja sen vaikutukset kohdistuvat laajasti Euroopan unionin turvallisuuteen ja rauhaan. Ilmastonmuutoksen ja konfliktien yhteydet on tunnistettu, mutta ilmastokriisin ketjuuntuvat vaikutukset vaikuttavat unionin turvallisuuteen myös laajemmin ja sukupolvien yli. Nuorilla onkin merkittävä rooli osana EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa sekä ilmastoturvallisuutta, niin strategisesti kuin käytännön toiminnassa.

Projektin myötä tietoisuus EU:n toimijuudesta ilmastoturvallisuudessa vahvistuu suomalaisessa turvallisuuspoliittisessa keskustelussa ja että nuorten näkökulmat aiheesta tuodaan vahvemmin esiin. Hankkeessa toteutettavat toimet osallistavat nuoria ja innostavat käsittelemään ja keskustelemaan ilmastokysymyksiä osana EU:n turvallisuutta ja rauhaa.

Projektissa tehdään selvitys ja artikkeli ilmastonmuutoksen vaikutuksista EU:n turvallisuuteen ja rauhaan. Artikkelin lisäksi selvityksen löydöksiä julkaistaan sosiaalisen median kampanjan avulla.


Hanketiedot

Hankekausi: 1.1.-31.12.2023
Koordinaattori: Sadankomitea
Kumppanit:
Rahoitus: 20.000 €
Rahoittaja: Ulkoministeriö, valtionavustukset kansalaisjärjestöjen Eurooppa-tiedottamiseen


Osarahoitettu Eurooppa-tiedottamisen valtionavulla. Ulkoministeriö ei vastaa julkaisun sisällöstä.

Tuettu Eurooppa-tiedottamisen valtionavuista

Suomen turvallisuus lämpenevässä maailmassa – puheohjelma Maailma kylässä festivaaleilla 2023

Tuotimme Maailma kylässä festivaaleille puheohjelman otsikolla Suomen turvallisuus lämpenevässä maailmassa. Noin 20 minuuttia kestävässä keskustelussa Sadankomitean varapuheenjohtaja Nora Luoma haastatteli europarlamentaarikko Ville Niinistöä (vihr.) ja Ulkopoliittisen instituutin johtavaa tutkijaa Emma Hakalaa ilmastoturvallisuuden kysymyksistä.

Keskustelua markkinoitiin etukäteen sosiaalisessa mediassa Sadankomitean omissa kanavissa, lehti-ilmoituksella, Maailma kylässä -festivaalien kanavissa ja ohjelmalehdessä sekä mediatiedotteella.

Kuvitus: Henri Salonen

”Ilmastokriisi muuttaa turvallisuuspolitiikan reunaehtoja” -tiedote

Tiedotimme Suomen turvallisuus lämpenevässä maailmassa -puheohjelmasta etukäteen tiedotteella. Tiedote on luettavissa kokonaisuudessaan linkin takaa: “Ilmastokriisi muuttaa turvallisuuspolitiikan reunaehtoja” – Sadankomitea.

Ilmastoturvallisuus liittyy kaikkeen politiikkaan

Teimme omille verkkosivuillemme jutun Suomen turvallisuus lämpenevässä maailmassa -puheohjelman jälkeen. Juttu on luettavissa kokonaisuudessaan linkin takaa: Ilmastoturvallisuus liittyy kaikkeen politiikkaan – Sadankomitea.

Maailma kylässä 2023, Sadankomitean järjestämä puheohjelma. Lavalla Nora Luoma, Emma Hakala ja Ville Niinistö. Kuva: Juhis Ranta

Tallenne

Keskustelu striimattiin livenä Maailma kylässä -festivaalien verkkosivuille. Tallenne luovutettiin Sadankomitealle. Tilasimme tallenteeseen tekstityksen ja julkaisimme sen YouTube -kanavallamme.

Journalistiset artikkelit ilmastoturvallisuudesta

Osana hanketta tilasimme 4 journalistista artikkelia freelancetoimittaja Heidi Nummelta. Nummen tehtäväksi anto oli käsitellä ilmastoturvallisuutta ja EU:ta erilaisista näkökulmista. Artikkeleiden pituuden tulisi olla noin 10 000 merkkiä ja pääpaino tulisi olla asiantuntijahaastatteluissa, mutta myös poliitikot ja aktivistit voivat olla äänessä, mikäli se juttua kokonaisuutena tukee.

Artikkeleita tarjotaan julkaistavaksi eri medioihin. Sadankomitea ei ole puuttunut artikkeleiden journalistiseen prosessiin muutoin kuin aiheen määrittelyn suhteen.

Pulaa lääkkeistä, hinnat pilvissä ja Euroopan sisäinen pakolaisaalto – Ilmastonmuutoksessa on kyse turvallisuudesta, ja näin se voisi näkyä Suomessa

Emma Hakala. Kuva: Heidi Nummi

Maailman Kuvalehti julkaisi ensimmäisen Heidi Nummen tekemän artikkelin syyskuussa 2023. Artikkelissa Ulkopoliittisen instituutin tutkija Emma Hakala, Suomen ympäristökeskuksen tutkimusprofessori Paula Kivimaa sekä kansanedustaja ja ilmastotutkija Atte Harjanne (vihr.) pohtivat, minkälaisia turvallisuusriskejä ilmastonmuutoksella on Suomelle.

Artikkeli on luettavissa Maailman Kuvalehden sivuilla: Pulaa lääkkeistä, hinnat pilvissä ja Euroopan sisäinen pakolaisaalto – Ilmastonmuutoksessa on kyse turvallisuudesta, ja näin se voisi näkyä Suomessa – Maailman Kuvalehti

Turvallisempia ilmoja

Kuvitus: Teppo Jäntti

Toinen Nummen juttu julkaistiin Ydin-lehdessä. Jutussa tarkastellaan ilmastonmuutoksen ja turvallisuuspolitiikan yhtäläisyyksiä ja sitä, missä EU:ssa ilmastoturvallisuudesta päätetään. Jutussa pääsevät ääneen ulkoministeriön ilmastodiplomaatti Sara Tuxen, europarlamentaarikko Alviina Alametsä (vihr.) ja Tukholman rauhantutkimusinstituutin SIPRI:n tutkimusanalyytikko Anniek Barnhoorn.

Juttu ilmestyi vuoden 2023 viimeisessä Ydin-lehdessä ja sen verkkosivuilla: Turvallisempia ilmoja – Ydinlehti

Ensin tappava kuivuus, heti perään vuosisadan tulvat – Afrikka puskee turvallisuuden näkökulmaa ilmastoneuvotteluihin, koska hätätila on päällä jo nyt

Kuvitus: Tuomas Kärkkäinen

Maailman Kuvalehdessä julkaistiin myös artikkelisarjan globaalia etelää ja vielä tarkemmin Afrikkaa koskeva juttu. Kuivuus ja toisaalta tulvat aiheuttavat konflikteja ja kärsimystä. YK:n neuvotteluissa Afrikan maat ovat ovat vaatineet ilmastoturvallisuutta. Jutussa pääsevät ääneen kenialainen ilmasto- ja energiapolitiikan konsulttiyrittäjä Evans Kituyi ja ilmastonmuutoksen sopeutumisen asiantuntija Linda Ogallo.

Juttu luettavissa Maailman kuvalehden sivuilla: Ensin tappava kuivuus, heti perään vuosisadan tulvat – Afrikka puskee turvallisuuden näkökulmaa ilmastoneuvotteluihin, koska hätätila on päällä jo nyt – Maailman Kuvalehti

Armeijoiden ilmastopäästöt ovat mittavat: pelkästään Pentagon aiheuttaa saastuttaa yhtä paljon kuin Ruotsin valtio

Kuvitus: Tuomas Kärkkäinen

Kolmas hankkeen journalistinen juttu julkaistiin Voima-lehden joulukuussa 2023 ilmestyneessä numerossa. Juttu tarkastelee armeijoiden ilmastopäästöjä. Suurelta osin valtiot ja puolustushallinnot salaavat todellisia ilmastopäästöjään. Artikkelissa haastatellaan kansainvälisten suhteiden professoria Neta Crawfordia Oxfordin yliopistosta, puolustusvoimien ympäristöpäällikkö Terhi Svanströmiä ja hollantilaista tutkijaa hollantilainen Lennard de Klerkiä.

Juttu on luettavissa Voiman verkkosivuilla: Armeijoiden ilmastopäästöt ovat mittavat: pelkästään Pentagon aiheuttaa saastuttaa yhtä paljon kuin Ruotsin valtio – Voima

(Mielipide)kirjoituskoulutus

Osana hanketta järjestettiin kaksiosainen mielipidekirjoituskoulutus. Koulutuksen ensimmäisessä osassa (28.11.) toimitusjohtaja ja ympäristöaktivisti Leo Stranius sekä europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (epp/kok.) kertoivat ilmastotyöstä, ilmastopolitiikkaan vaikuttamisesta, EU:n roolista ja paikallisen tason yhteyksistä ilmasto- ja EU-politiikkaan.

Toisessa osassa (30.11.) Haaga-Helia ammattikorkeakoulun journalismin koulutusohjelman lehtori Kaarina Järventaus koulutti mielipidekirjoittamisesta. Koulutuksen jälkeen Järventaus antoi kirjoittajille myös lyhyen palautteen heidän kirjoituksistaan

Kirjoituksia lähetetään suomalaisiin maakunnallisiin ja valtakunnallisiin uutismedioihin, joissa on mielipidekirjoitussivut. Sadankomitea voi julkaista osan kirjoituksista myös omissa kanavissaan.

Mielipidekirjoituskoulutukseen ilmoittautui 18 henkilöä, joista koulutuksen suoritti 10 henkilöä. Lopullisen mielipidekirjoituksen toteutti 5 henkilöä. Kirjoittajat lähettivät kirjoituksensa julkaistavaksi Karjalaiseen, Helsingin Sanomiin ja Demokraattiin. Yksi henkilö teki kirjoituksen nimenomaan Sadankomitean blogia ajatellen. Julkaisemme kirjoitukset Sadankomitean verkkosivuilla.

Koulutuksessa syntyneet tekstit:

Ilmastonkorjaus on pian ainoa vaihtoehto/

Ilmastonmuutos lyhentää laskettelukautta ja pakottaa siirtolaisuuteen – Sadankomitea

Fossiiliriippuvuudesta toiseen – Euroopan valmius vihreään siirtymään on yhä selkiytymätön – Sadankomitea

Ilmastokriisi on myös naiskysymys – Sadankomitea