“Ilmastokriisi muuttaa turvallisuuspolitiikan reunaehtoja”

Tiedote 24.5.2023

Mikä on ilmastonmuutoksen rooli tulevaisuuden turvallisuuskeskustelussa? Miten ilmastonmuutoksen ketjuuntuvat vaikutukset kärjistävät köyhyyttä, konflikteja, ruokapulaa ja pakolaisuutta?

Ilmastonmuutoksen ja turvallisuuspolitiikan suhdetta pohtivat europarlamentaarikko Ville Niinistö (vihr.) ja Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Emma Hakala Sadankomitean hallituksen varapuheenjohtaja Nora Luoman haastattelussa lauantaina 27.5. Maailma kylässä -festareilla.

– Ilmiönä ilmastonmuutos haastaa tavan ajatella turvallisuutta kansallisen turvallisuuden näkökulmasta, koska niin ongelma kuin ratkaisutkin ovat globaaleja, kertoo Luoma.

Ville Niinistö, Nora Luoma ja Emma Hakala

Haastattelussa käydään läpi ilmastopolitiikkaa ja sitä, miten se yhdistyy ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan. Lisäksi nostetaan esiin uusia tutkimustuloksia ja EU:ssa meneillä olevia toimia ja peilataan niitä Suomen toimintaan. Miten päättäjät varmistavat turvallisen tulevaisuuden, kun aseilla ei välttämättä torjuta aikamme suurinta turvallisuusuhkaa?

–  Ilmastokriisi muuttaa myös ulko- ja turvallisuuspolitiikan tekemisen reunaehtoja. Kestävää turvallisuutta ei ole mahdollista rakentaa ympäristötuhon maailmassa, sanoo Hakala.

– Ilmastokriisi, luonnonkatastrofit ja luonnon monimuotoisuuden heikkeneminen kiristävät jännitteitä eri puolilla maailmaa. Samanaikaisesti paheneva kuivuus ja tulvat eri puolilla Eurooppaa muistuttavat, että tämä ei ole yksin globaalin etelän ongelma, vaan koskettaa meitä kaikkia, Niinistö sanoo.

Keskustelu on osa Sadankomitean Turvallisempia ilmoja, EU! -eurooppatiedotushanketta. Hankkeen tarkoitus on lisätä tietoisuutta ilmastoturvallisuudesta osana EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. 

Tapahtuma pidetään lauantaina 27.5.2023 kello 17.35–17.55 Puhelavalla, Maailma kylässä -festivaaleilla, Helsingin Suvilahdessa. Tapahtumaan on vapaa pääsy. 

Lisätietoja:

Juhis Ranta,
viestinnän ja vaikuttamistyön asiantuntija
040 1679660 
juhis.ranta@sadankomitea.fi