Sadankomitean pienasekampanja käynnistyy tänään

Sadankomitea aloittaa tänään kampanjan pienaseväkivaltaa vastaan. Tarkoituksena on lisätä tietoa pienaseiden aiheuttamista ongelmista Suomessa ja maailmalla. Kampanjan kautta kansalaisia kannustetaan myös seuraamaan Suomen aselain valmistelua ja vaatimaan siihen riittäviä tiukennuksia turhien kuolemien estämiseksi.

– Pienaseet ovat ongelma niin Suomessa kuin maailmallakin. Valtaosa aseista on siviiliyhteiskunnassa, ja vuosittain jopa 200 000 ihmistä kuolee ampumisen seurauksena. Jos lukuun lisätään konflikteissa ammutut ihmiset, nousee uhrien määrä miljoonaan, kertoo Sadankomitean kampanjavastaava Hanna Kaisa Hellsten.

Suomessa henkirikoksia tehdään enemmän kuin Keski-Euroopassa. Small Arms Surveyn (2007) mukaan Suomi on kansainvälistä kärkikastia siviiliaseiden omistamisessa, edellä ovat vain Yhdysvallat, Sveitsi ja Jemen. Suomi myös vie paljon aseita: Suomen sota-asemyynti on kasvanut vuodesta 1998 noin 40% vuoteen 2007 mennessä. Näiden vuosien aikana Suomesta viestiin yli miljoona niin kutsuttua siviiliasetta, eli kivääriä, pienoiskivääriä, haulikkoa ja pistoolia.

– Pienaseet aiheuttavat ongelmia kaikkialla maailmassa. Täällä ongelmia aiheuttaa lähinnä se, että ampuma-aseet vahingoittavat tehokkaasti arkisissa väkivaltatilanteissa. Maailman köyhimmistä maista merkittävä osa joko kärsii asellisesta konfliktista tai toipuu niistä. Tällaisissa maissa pienaseväkivalta hidastaa koko maan kehitystä ja aiheuttaa muun muuassa ruokapulaa, Hellsten jatkaa.

Kansainvälinen aseväkivallan vastaista toimintaviikkoa vietetään 16-22.5. Kansainvälisen pienaseverkosto IANSAN (International Action Network on Small Arms) koordinoimaa teemaviikkoa vietetään lähes sadassa eri maassa.

Lisätietoja:
Sadankomitean pienasekampanjavastaava Hanna Kaisa Hellsten, p. 040 1722 118
Sadankomitean pääsihteeri Eekku Aromaa, p. 040 583 1142

Sadankomitean pienasekampanjasivut löytyvät osoitteesta www.sadankomitea.fi/pienaseet