Patrian yhteistyö Lockheed Martinin kanssa ongelmallista!

LEHDISTÖTIEDOTE 19.10.2007

Sadankomitea on huolissaan puolustusvälinevalmistaja Patrian kaavailemasta yhteistyöstä yhden maailman suurimman asetuottajan Locheed Martinin kanssa. Patria on päättänyt yhdistää voimansa Lockheed Martinin kanssa ja osallistua tarjouskilpailuun suurkaupoista Yhdysvaltoihin. Patria kaavailee yhteistyötä kuudensadan AMV-ajoneuvon valmistamisessa Yhdysvaltain merijalkaväelle.

Sadankomitean pääsihteeri Jan Koskimies peräänkuuluttaa keskustelua siitä onko ylipäänsä asekauppa Yhdysvaltojen kanssa tänä päivänä oikein.

– Asevientiä sotaa käyvin maihin tulee välttää niin Euroopan unionin aseviennin käytännesääntöjen kuin Suomen omankin lainsäädännön mukaan. Yhdysvallat käy omienkin sanojensa mukaan sotaa niin Irakissa kuin Afganistanissakin. On täysin mahdollista, että Patrian ja Locheed Martinin yhteistuotannossa tehtäviä ajoneuvoja käytettäisiin sodankäynnissä Irakissa tai Afganistanissa. Lockheed Martinia on toistuvasti syytetty siitä, että se on ollut mukana vaikuttamassa päätöksentekoon USAn hyökkäyksessä Irakiin ja on selkeästi taloudellisesti hyöytynyt Irakin sodasta. Lockheed Martinin sanotaan pelkästään vuonna 2003 tiennaneen 22 miljardia dollaria Irakista.

– Asekauppa ei ole normaalia vientiä, vaan samalla annetaan aina ulkopoliittinen viesti josta poliittinen vastuu on raskas. Taloudellinen hyöty ei saisi mennä asekauppaa rajoittavien periaatteiden edelle, toteaa Jan Koskimies.

– Suomi pyrkii muiden maiden osalta noudattamaan periaatetta ettei sotaan käyviin maihin viedä aseita. Miksi Yhdysvallat saa erityiskohtelun?, kummeksuu Koskimies

Lisätietoja:
Jan Koskimies
Pääsihteeri
Sadankomitea
09 141336
jan.koskimies@sadankomitea.org