Asekauppasopimusta jarrutetaan tarkoituksellisesti


Maailmanlaajuisen asekauppasopimuksen (ATT, Arms Trade Treaty) neuvottelut ovat edenneet puoliväliin YK:n päämajassa New Yorkissa. Neuvotteluissa on edistytty, mutta ratkaisemattomia kysymyksiä on runsaasti. Kokous jatkuu vielä kaksi viikkoa.

 

"Osa maista viivyttää neuvotteluja tarkoituksellisesti, koska ne eivät halua sopimusta. Jotkut pelkäävät, että mikään maa ei enää myy niille aseita. Toiset maat ovat sitä mieltä, että sopimuksen tulisi koskea ainoastaan laitonta kauppaa. Tämä olisi hyödytöntä." neuvotteluihin osallistuva Sadankomitean pääsihteeri Eekku Aromaa kertoo.

 

Sopimuksen eteen on tehty työtä yhdeksänkymmentäluvulta lähtien. Jos sitova sopimus saadaan tehtyä, sen avulla voidaan vähennetään aseiden päätymistä ihmisoikeusloukkauksien, väkivallan ja epävakauden tuottamiseen. Tällä hetkellä aseiden kauppaa ei säädellä maailmanlaajuisesti, toisin kuin esimerkiksi banaanien ja tekstiilien kauppaa.

 

"Kokouksen on nyt edettävä ripeästi kohti sopimusta. Kuten Nobelilla palkittu Liberian presidentti Ellen Sirleaf Johnson sanoi kokousta tervehtineessä puheessaan, tämä on ainutkertainen mahdollisuus tehdä historiaa", Aromaa jatkaa.

Aromaa osallistuu kokoukseen osana Suomen valtion delegaatiota.


Lisätietoja:


Eekku Aromaa

Sadankomitean pääsihteeri, New York
puh. +17182499281 (Huomaa aikaero, New York on seitsemän tuntia jäljessä Suomesta.)