Asekauppasopimus on vihdoin hyväksytty!

-Sadankomitea ja muut sopimusta vaatineet järjestöt ovat tyytyväisiä askeleesta oikeaan suuntaan

Asekauppasopimus on hyväksytty YK:n yleiskokouksessa. Maailmanlaajuinen sitova sopimus on hyväksytty ja maailman asekauppaa ryhdytään rajoittamaan. Sopimus tulee voimaan 90 päivää sen jälkeen, kun 50 maata on sen allekirjoittanut ja ratifioinut.

Sopimusta ei voitu hyväksyä viime viikon torstaina päättyneessä diplomaattisessa kokouksessa, koska Pohjois-Korea, Iran ja Syyria vastustivat sopimuksen hyväksymistä ja hyväksytyksi tullakseen sopimus olisi tarvinnut yksimielisyyden. Nyt sopimus on kuitenkin hyväksytty vain muutamaa päivää myöhemmin.

– Tämän sopimuksen hyväksyminen on askel oikeaan suuntaan. Sopimus tekee asekaupasta säännellympää ja on työkalu ongelmallisimpien asevientin vähentämiseen. Sen avulla ihmisoikeuksien polkemiseen, kidutukseen ja väkivallantekoihin käytettävää asevirtaa voidaan rajoittaa, kokoukseen osallistunut Sadankomitean pääsihteeri Eekku Aromaa kommentoi.

Tämän päiväisessä keskustelussa monet maat kehuivat sopimusta, toiset kritisoivat sen puutteita. Sadankomitea katsoo, että tämä sopimus on askel oikeaan suuntaan, askel asekaupan säätelyyn.

-On ollut hienoa, että tämä sopimus on vihdoin hyväksytty. Se ei ole aseistariisuntasopimus, eikä sillä poisteta maailman asekaupan ongelmia, mutta sillä voidaan vähentää niitä. On hienoa, että sopimus on nyt saatu hyväksyttyä, Aromaa jatkaa.