Asekauppasopimus jäi jälleen hyväksymättä New Yorkissa

-Sadankomitea ja muut sopimusta vaatineet järjestöt ovat kuitenkin toiveikkaita

Asekauppasopimusta ei saatu hyväksyttyä, koska Pohjois-Korea, Iran ja Syyria vastustivat sopimuksen hyväksymistä ja hyväksytyksi tullakseen sopimus olisi tarvinnut yksimielisyyden. Sadankomitea ja muut asekaupan säätelyä vaatineet järjestöt ovat pahoillaan siitä, että tärkeän sopimuksen hyväksyminen viivästyi jälleen.

– Tämän sopimuksen hyväksyminen olisi ollut askel oikeaan suuntaan. Sopimus olisi tehnyt asekaupasta säännellympää ja ollut työkalu ongelmallisimpien asevientin vähentämiseen. Sen avulla ihmisoikeuksien polkemiseen, kidutukseen ja väkivallantekoihin käytettävää asevirtaa olisi voitu rajoittaa, Sadankomitean pääsihteeri Eekku Aromaa kommentoi paikan päältä New Yorkista.

Sopimusneuvottelut olivat tiukat, ja aivan viime hetkiin asti jännitettiin, miten sopimuksen käy, löytyykö joku maa, jolle viimeinen sopimusluonnos, tiukka kompromissi ei kelpaa. Heinäkuussa, kun sopimuksesta neuvoteltiin edellisen kerran Yhdysvallat pyysi lisäaikaa ja joukko muita maita yhtyi vaatimukseen. Tämän vuoksi neuvotteluja jatkettiin nyt maaliskuun puolivälistä, eli viimeiset kaksi viikkoa. Tällä kertaa Pohjois-Korea, Iran ja Syyria blokkasivat konsensuksen.

-Olisi ollut hienoa, jos tämä sopimus olisi vihdoin saatu hyväksyttyä. Se ei ole aseistariisuntasopimus, eikä sillä olisi poistettu maailman asekaupan ongelmia, mutta sillä olisi tehokkaasti voitu vähentää niitä. On surullista, että sopimuksen saaminen viivästyy jälleen.

Tämän jälkeen on mahdollista viedä nyt aikaan saatu sopimusluonnos tai siitä muokattu uusi versio on mahdollista viedä yleiskokoukseen äänestettäväksi. Siellä se tullee hyväksytyksi reilusti yli vaaditulla 2/3 enemmistöllä. Kenian edustajan suulla Argentiinan, Australian, Costa Rican, Uuden Seelannin, Norjan, Meksikon, Yhdysvaltain, Yhdistyneen Kuningaskunnan, Japanin, Nigerian ja Suomen puolesta on sanottu, että asiaan etsitään ratkaisua yleiskokouksessa.