Rauhantyöhön tarvitaan meitä jokaista

Viime aikoina olen pohtinut paljon vaikuttamista. Kenellä on mahdollisuus vaikuttaa? Millaisia vaikuttamisen mahdollisuuksia meillä jokaisella on? Mitä vaikuttaminen edes on?

En ole koskaan erityisemmin välittänyt inspiraatiolauseista tai lainauksista tyyliä ”Ole se muutos, jonka haluat maailmassa nähdä”, jonka sanoi tiettävästi Mahatma Gandhi. Vaikuttaminen ja maailman muuttaminen kuulostavat äärettömän hienoilta, mutta myös jotenkin mahtipontisilta asioilta. Sellaisilta, joiden edessä tuntee itsensä aika pieneksi. Mistä maailman muuttaminen aloitetaan?

Hieman samaa mahtipontisuutta moni kuulee sanassa rauhantyö. Ehkäpä siksi, että usein kuulemme sen sanana sellaisissa yhteyksissä kuin Nobel-palkinto tai vähintäänkin haastavat rauhanneuvottelut jossain maailman konfliktialueista.

Vaikuttaminen ja rauhantyö ovat kuitenkin asioita, joihin meillä jokaisella tulisi olla mahdollisuus myös omassa arjessa. On tärkeää, että voimme kukin löytää omat keinomme vaikuttaa ja tehdä rauhantyötä.

Juuri tähän kiteytyy myös Sadankomitean Rauhanlähettiläs-koulutuksen ydin. Tänä keväänä olemme saaneet Sadankomiteassa jälleen käydä läpi huikean koulutuskevään mahtavien nuorten kanssa. Ideana koulutuksessa on ennen kaikkea tarjota tietoa ja näkökulmia rauhantyön erittäin moninaiseen kenttään. Kevään aikana koulutuksessa on käyty läpi esimerkiksi asekaupan eri muotoja, ilmastonmuutoksen vaikutuksia konflikteihin sekä ihmisoikeuskysymyksiä.

Vaikka koulutus toki antaa myös teoreettista tietoa rauhantyöstä, on sen tärkein tehtävä mielestäni aina ollut rohkaista ja kannustaa jokaista toimimaan rauhan puolesta, kirjaimellisesti toimimaan rauhanlähettiläänä. Siksi koulutuksen yksi keskeinen osuus on oman rauhantyön suunnittelu ja sen pohtiminen, millainen rauhanlähettiläs itse on. Ei ole olemassa vain yhtä keinoa vaikuttaa ja tehdä rauhantyötä. Uskon, että loppujen lopuksi keinoja on itse asiassa aivan yhtä monta kuin on toimijaakin. Ja toisaalta nämä tavat voivat olla moninaisia ja myös vaihdella elämäntilanteen mukaan.

Uskallan väittää, että kaikilla rauhanlähettiläskoulutukseen hakeutuvilla löytyy jo kipinä vaikuttamiseen ja rauhantyöhön. Siksi tärkeintä, mitä koulutus voi antaa, on ruokkia tätä kipinää, antaa intoa ja inspiraatiota sekä konkreettisia ideoita ja ajatuksia siihen, miten haluaa vaikuttaa ja tehdä rauhantyötä omassa elämässään. Ennen kaikkea toivon jokaisen rauhanlähettilään muistavan, että meistä jokainen voi ja saa vaikuttaa. Sen, että rauhantyöhön tarvitaan meitä jokaista.