Puolustusministeri Antti Kaikkonen vastaanotti tasa-arvoista ja rankaisematonta asepalvelusta vaativan adressin

”Asepalveluksesta tasa-arvoinen ja rankaisematon” -adressin 874 allekirjoittajaa vaatii asevelvollisuuden yhdenvertaisuus- ja ihmisoikeusongelmien ratkaisemista. Adressi luovutettiin maanantaina 23.9.2019 puolustusministeri Antti Kaikkoselle.

Puolustusministeriö asettaa hallituskauden alussa parlamentaarisen komitean selvittämään asevelvollisuusjärjestelmän kehittämistä. Puolustusministerille osoitetussa adressissa toivotaan Suomen siirtyvän asepalvelusjärjestelmään, ”joka kohtelee kaikkia sukupuolesta riippumatta yhdenvertaisesti”, ja ”johon ei sisälly ihmisoikeuksia rikkovia ja oikeustajun vastaisia rangaistuksia siitä kieltäytyville”. Adressissa viitataan myös Kaikkosen asevelvollisuuden epätasa-arvoisuutta ja totaalikieltäytyjien rangaistuksia kritisoivaan puheenvuoroon, jonka hän piti Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan paneelissa vuonna 2013.

Adressin luovutukseen osallistuivat Vasemmistonuorten puheenjohtaja Hanna-Marilla Zidan, Vihreiden nuorten puheenjohtaja Sameli Sivonen, Aseistakieltäytyjäliiton Esa Noresvuo, lukion opettaja Arno Kotro sekä Asepalvelus 2020 -kampanjan Jyry Virtanen. Adressin allekirjoittajien joukkoon lukeutuvat myös Miehet ry:n puheenjohtaja Janne Salakka ja elokuvaohjaaja Joonas Berghäll.

Kuva: Adressin luovutustilaisuus.