Yli 10 miljardia taivaan tuuliin? Hävittäjähankinnat uudelleenarvioitava!

Rauhanjärjestöjen viesti hallituksen budjettineuvotteluihin:

Yli 10 miljardia taivaan tuuliin?
Hävittäjähankinnat uudelleenarvioitava!

Puolustusmenoja ollaan kasvattamassa 1,7 Miljardia euroa ensi vuonna. Puolustusmenoja kasvatetaan 2021-2023 noin kolmen miljardin vuosittaistasosta noin viiteen miljardiin euroon, pääosin isojen asehankintojen kuten uusien hävittäjien takia.

Uusien hävittäjien hankintahinnan suunnitellaan olevan itsessään 10 miljardia, joka otettaisiin lisäkustannuksena normaalin budjetin ulkopuolelta ja sen lisäksi on vielä kallis ylläpito, jonka takia puolustusbudjettia kasvatetaan vuosikymmeniksi eteenpäin, käytännössä pysyvästi?

Vielä ei ole kukaan kertonut mistä näihin rahat?

Samalla kun sotilaallisia menoja kasvatetaan uutisoidaan, että koronakustannustenkin takia että monesta joudutaan säästämään. Näissäkin budjettineuvotteluissa etsitään säästökohteita ja uhataan leikkauksilla.

Yhtenä esimerkkinä on mm sosiaali- ja terveysjärjestöjen tukiin 2021 kohdistettava 127 miljoonan euron leikkaus, joka olisi joka kolmannen euron leikkausta kuluvaan vuoteen verrattuna. Järjestöjen jotka tuottavat arjen turvallisuutta joka päivä.

Rauhanjärjestöt vaativat – ja kansalaisaloite johon kerätään nimiä vaatii – että päättäjät ottaisivat järjen käteen ja ottaisivat aikalisän hävittähankintajäpäätöksen suhteen, selvittäisivät puoluettomasti vaihtoehtoja ja uudelleenarvioisivat mihin Suomella varaa ja mihin ei.

14.9 2021 Budjettiriihen alkaessa Säätytalolla Suomen Sadankomitea, Suomen Rauhanpuolustajat, Aseistakieltäytyjäliitto, Suomen Rauhanliitto jakoivat symboolisesti suklaarahaa, kohdentaen aserahat tarvitseville, työttömien mielenilmauksessa.