Selvitys: finanssikriisin vaikutukset EU-maiden puolustusbudjetteihin

Rauhanjärjestö Sadankomitea on tilannut selvityksen SaferGlobe Finland -tutkimusverkostolta Euroopan finanssikriisin vaikutuksista puolustusbudjetteihin. Selvitys finanssikriisin vaikutuksista EU-maiden puolustusbudjetteihin tämän linkin takaa kokonaisuudessaan.

– Meille on viime aikoina kerrottu esimerkiksi puolustusvoimien taholta, kuinka finanssikriisi on romahduttanut puolustusmäärärahat. Näin ei kuitenkaan ole käynyt, vaan esimerkiksi Suomen puolustusvoimilla jää hankintamäärärahaa käyttämättä ja hankintoja on sidottu pitkälle tulevaisuuteen, Sadankomitean pääsihteeri Eekku Aromaa kertoo.

Selvityksestä käy ilmi, että osa EU-maista on leikannut puolustusbudjettiaan, mutta osa jopa kasvattanut asehankintoihin ja puolustukseen käyttämäänsä rahamäärää. Esimerkiksi Ranska ja Puola ovat kasvattaneet puolustusmenojaan.

– Finanssikriisillä ei ole ollut yhtenäisiä vaikutuksia EU-maiden puolustusbudjetteihin, toinen selvityksen tekijöistä, tutkija Jarmo Pykälä jatkaa.

Uusi Pax-lehti ilmestyy verkossa torstaina iltapäivällä uudessa ulkoasussa osoitteessa pax.fi. Uusimmassa numerossa varusmiesaikanaan ankaraa kiusaamista, kuten huorittelua, kokenut nainen kertoo kokemuksistaan armeijassa, europarlamentaarikko Tarja Cronberg ottaa kantaa EU:n ulkopoliitiikkaan Lähi-idässä ja rauhanaktivisti Syksy Räsänen kirjoittaa Israelin ja palestiinalaisten välisestä konfliktista.