Armeijan suurhankinnat vastatuulessa

Vajaa puolet suomalaisista (45 prosenttia) kannattaa ilmavoimien ja laivaston suurhankintojen toteuttamista suunnitellussa laajuudessa, ilmenee Uutissuomalaisen lauantaina julkistamasta USU-gallupista. Neljänneksen mielestä hävittäjiä ja laivoja pitäisi hankkia selvästi vähemmän ja joka kymmenes luopuisi hankinnoista kokonaan. Vastaajista 16 prosenttia ei halunnut ottaa kantaa ja neljä prosenttia haluaisi toteuttaa hankinnat selvästi suurempina.

”On ilahduttavaa, että hävittäjä- ja alushankintoihin suhtaudutaan näin kriittisesti, vaikka julkisuuteen on luotu kuvaa, jonka mukaan hankinnat etenevät kuin juna, kuten puolustusministeri Niinistö kirjoitti blogissaan”, sanoo Sadankomitean puheenjohtaja Timo Mielonen.

Hänen mukaansa yksi merkittävä syy on se, ettei hankintojen kokonaiskustannuksista ole julkisuudessa esitetty luotettavia lukuja. ”Koko ajan on vain puhuttu hankintakustannuksista, jotka hävittäjien osalta ovat 7-10 miljardia euroa. Esimerkiksi Norja, joka on tehnyt päätöksen 52 F-35 hävittäjien hankinnasta, on esittänyt arvion kokonaiskustannuksista, ja se on selvästi suurempi kuin se, mistä meillä on puhuttu”, Mielonen toteaa.

Puolustusvoimien strategisten hankkeiden ohjelmajohtaja Lauri Puranen on vakuuttanut, että ilmavoimien uusien monitoimihävittäjien käyttökulut ovat samaa luokkaa, kuin Hornetien ja ne katetaan puolustusbudjetista. Mielosen mukaan tätä on vaikea uskoa, koska esimerkiksi F-35 -hävittäjän lentotunti on noin kaksinkertainen verrattuna Hornetin lentotunnin hintaan.

Ulkopoliittisen Instituutin tutkija Matti Pesu pitää merkittävänä nuorimpien vastaajien kriittisyyttä suurhankintoihin. ”Nuoremmissa ikäluokissa uhkakuvasto on erilainen ja kaikkein epäilevimpiä ovat alle 34-vuotiaat. He saattavat kysyä, että jos tulevaisuuden iso uhka on ilmastonmuutos, niin miksi hävittäjiä hankitaan”, Pesu toteaa Uutissuomalaisen artikkelissa.

Samassa artikkelissa haastateltu Li Andersson toivoo, että hankinnoista keskustellaan ennen huhtikuun eduskuntavaaleja. Hänen mielestään uskottavan puolustuskyvyn vaalimisen lisäksi pitää arvioida kriittisesti, mitä vaihtoehtoja menojen käytölle on.

”On tavattoman tärkeää, että erityisesti hävittäjistä keskustellaan ennen huhtikuun eduskuntavaaleja. Kun Hornetit päätettiin hankkia, eduskunta oli täysin sivuraiteilla, eikä se saanut edes kaikkea haluamaansa tietoa. Nyt uuden eduskunnan pitää osoittaa, että se on tässä asiassa todellinen päätöksentekijä”, Mielonen painottaa.

Yhteenveto USU-gallupin vastauksista kysymykseen miten ilmavoimien ja laivaston kalustohankinnat pitäisi toteuttaa

KaikkiMiehetNaiset
A) Tarjouspyynnön mukaisina455238
B) Selvästi suunniteltua pienempänä262229
C) Ei lainkaan9109
D) Selvästi suunniteltua suurempana462
E) En osaa sanoa161022