Israel ei voi liittää palestiinalaisalueita itseensä

Israelin keväällä valittu halitus on pääministeri Benjamin Netanyahun johdolla luvannut liittää Jordanlaakson sekä Israelin Länsirannalla sijaitsevat siirtokunnat Israeliin. Alueen liittämisen piti alkaa tänään heinäkuun ensimmäisenä päivänä mutta ilmeisesti sitä ollaan koronaviruksen takia lykkäämässä. Hedelmällinen Jordanlaakso kattaa noin kolmasosan miehitetystä Palestiinalaisalueesta ja sijaitsee nimensä mukaisesti Jordanian rajan vieressä.

Tällainen alueliitos on kansainvälisen lain ja ihmisoikeuksien vastainen, minkä pitäisi olla kaikille itsestäänselvää. Valtio ei voi liittää osia toisesta itseensä. Liittämisyritykset myös aiheuttaisivat todennäköisesti väkivaltaisuuksia ja lykkäisivät entistä kauemmaksi mahdollisuutta rauhaan. Tavalliset palestiinalaiset tulisivat todennäköisesti kärsimään entistä pahemmin esimerkiksi veden ja sähkön puutteesta.

Alueliitossuunnitelman ovat tuominneet monet poliitikot ympäri maailmaa, vaikka todelliset käytännön toimet vielä puuttuvat. Kansainvälinen reaktio on ollut hyvin erilainen kuin silloin, kun Venäjä liitti Krimin itseensä. Mediassa tämä asia tuntuu jääneen koronakriisin jalkoihin.

Koronakriisi on myös Israelissa ja siksi tilanteen kehitys on epävarmaa. Israelin pääministeri Netanyahu haluaisi kiirehtiä alueliitosta sillä se oli hänen vaalilupauksensa. Myös siirtokunnissa odotetaan malttamattomina, sillä Yhdysvaltojen tuki tälle hankkeelle on keskeistä. Siellä pelätään, ettei presidentti Trumpia valita syksyllä jatkokaudelle.

Israelin armeijan tehtävä Länsirannalla on pitää siirtokunnissa asuvat israelilaiset turvassa, ja viime vuosina se on onnistunut tässä työssä erinomaisesti. Hinta on palestiinalaisille kova sillä se tarkoittaa rajoituksilla, aseilla ja pelolla hallitsemista. Jordanlaaksossa asuu kymmeniä tuhansia palestiinalaisia, joiden tulevaisuus on epäselvä. Israel ei pysty mitenkään siirtämään heitä nopeasti pois alueelta mutta se ei myöskään halua myöntää heille Israelin kansalaisuutta. Mahdollisesti Israelin hallitus suunnittelee mallia, jossa palestiinalaiset kodit ja tilat ovat saarekkeina Israelin alueen keskellä, erillään jäljelle jäävästä Palestiinalaisalueesta, mikä olisi näille ihmisille todella raaka tulevaisuus.

Israel ei saa liittää Jordanlaaksoa itseensä kansainvälisen lain ja ihmisoikeuksien vastaisesti.

Jordanlaaksoa, vuoria ja lammas kiipeämässä rinnettä ylös
Jordanlaaksoa.

Kirjoittaja oli Länsirannalla alkuvuodesta ihmisoikeustarkkailijana.