Ydinaseiden käyttö Hiroshimassa ja Nagasakissa

Ydinaseita on käytetty sodassa vain kerran. Yhdysvallat pudotti kaksi ydinpommia Japaniin saadakseen Japanin antautumaan toisessa maailmasodassa syksyllä 1945. Se pudotti ensin pommin Hiroshiman kaupunkiin kuudes elokuuta ja kolme päivää myöhemmin toisen Nagasakiin.

Hiroshimaan pudotettu pommi oli nimetty Little Boyksi eli Pikkupojaksi. Se oli uraani-235-ydinpommi, joka painoi noin 4000 kilogrammaa ja sen tuhovoima oli 15 kilotonnia. Pommi ei ollut kovin vakaa vaan se olisi hyvin saattanut räjähtää jo kuljetusvaiheessa lentokoneessa ja tappaa sen miehistön.

Yhdysvallat oli jo aiemmin valinnut Hiroshiman kaupungin maalikseen. Kaupungissa oli sotateollisuutta ja asevarastoja eikä lähellä sijainnut liittoutuneiden sotavankileirejä. Yhdysvallat ei pommittanut kaupunkia sodan aiemmissa vaiheissa, koska se halusi saada puhtaita tutkimustuloksia ydinpommin aiheuttamasta tuhosta.

Suurin osa yhdysvaltalaislentokoneen miehistöstä ei etukäteen tiennyt lastina olevan ydinpommi. He pukeutuivat tulenkestäviin vaatteisiin ja laittoivat suojalasit silmilleen räjähdyksen aiheuttaman valon takia. Toinen kone lensi lähellä kuvaamassa pommin räjähdystä ja tuhon leviämistä kaupungissa. Pommi pudotettiin kello 8:15 aamulla, kun monet kaupunkilaiset olivat kodeissaan, ja se räjähti kaupungin keskustan yllä 43 sekuntia myöhemmin.

Pommin räjähdys synnytti ensin väläyksen, sitten lämpöä ja painetta. 75 000 ihmistä kuoli saman tien ja 69 % kaupungista tuhoutui. Räjähdyspaikalla tulipallossa lämpötila oli jopa miljoona astetta ja tulimyrsky lähti riehumaan. Laajeneva tulipallo synnytti altaan tuhoavan paineaallon. Lopulta syntyi säteilyä, joka tappoi ja sairastutti monia syöpään ja epämuodostumiin.

Palossa syntyneet pienhiukkaset nousivat ilmaan ja aiheuttivat myrkyllistä sadetta. Kuolleiden joukossa oli 90 % Hiroshiman lääkäreistä. Ihmiset saivat palovammoja jopa neljän kilometrin säteellä räjähdyksestä. Lähempänä räjähdyspaikkaa ihmisistä saattoi jäädä vain varjo, kun heidän koko ruumiinsa tuhoutui.

Nagasaki Lounais-Japanissa valikoitui ydinaseen toiseksi kohteeksi viime hetkellä sääolosuhteiden takia. Alkuperäinen kohde oli Kokuran kaupunki, joka nykyään on osa Kitakyushua, Kyushun saaren pohjoisosassa. Pommia ei kuitenkaan voitu lentää sinne sankan pilvipeitteen takia. Nagasakinkin yltä pilvet väistyivät viime hetkellä.

Yhdysvaltalaiset olivat nimenneet Nagasakiin pudottamansa pommin Fat Maniksi eli Lihavaksi Mieheksi. Tämä pommi oli plutoniumia ja samankaltaista pommia Yhdysvallat oli testannut aiempana kesänä. Se oli tuhovoimaltaan suurempi kuin Little Boy, 22 kilotonnia. Nagasakin mäkisen maaston takia sen vaikutus kuitenkin rajautui pienemmälle alueelle mutta toisaalta tuhovoima keskittyi.

Yhdysvaltalaiskone pudotti pommin klo 11:01 Nagasakin teollisuusalueelle keskustan ulkopuolelle. Siellä oli paljon palavaa ainesta. Välittömien uhrien lukumääristä on arvioita 39 000 ja 80 000 välillä mutta usein näkee lukua 73 000. Nagasakin kaupungista tuhoutui noin 40 prosenttia.

Yhdysvallat oli ilmeisesti valmis pudottamaan lisää ydinpommeja Japaniin mutta Japani antautui näiden kahden ydinpommin jälkeen 15. elokuuta.

Hiroshima ja Nagasaki rakennettiin vuosien saatossa uudelleen. Hiroshimassa ydinräjähdys tuhosi läheltään kaikki rakennukset nykyistä rauhanmuistomerkkiä lukuun ottamatta. Entinen näyttelyhalli jätettiin karrelle palaneena edelleen seisomaan paikalleen rauhanpuiston keskelle. Ydinräjähdyksistä selvinneitä on syrjitty Japanissa puutteellisen tiedon, tutkimuksen ja ymmärryksen takia. Joka vuosi Japanissa ja muualla maailmassa muistetaan ydinpommien uhreja elokuun alussa.