Sotilasmenojen päästöt esillä Maailma kylässä -festivaaleilla

Maailma kylässä -festivaaleilla kuultiin lauantaina 28.5. rauhanjärjestöjen puheohjelma Aserahat > Ilmastoteot. Lavalla olivat keskustelemassa kestävän rauhan ja turvallisuuden edistämiseen keskittyvän ajatushautomo SaferGloben johtaja Maria Mekrija Sadankomitean pääsihteeri Jarmo Pykälä. Keskustelun veti Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius. 

Keskustelun alussa kuulimme videopuheenvuorot Tukholman Rauhantutkimuslaitos SIPRIn johtajalta Dan Smithiltä ja European Network Against Arms Trade (ENAAT) -verkoston Laëtitia Sédoulta liittyen sotilasmenoihin, asevaraiseen turvallisuuteen sekä ilmastotekoihin. 

Maria Mekrin mukaan valtioiden salassapitokäytänteet ja raportoinnin puutteet hankaloittavat armeijoiden ilmastovaikutusten kokonaisvaltaista arviointia. Sotilasmenojen ilmastovaikutuksia ei edelleenkään huomioida päästövähennystavoitteissa, vaikka sotilaallinen sektori ja sotateollisuus muodostavat merkittävän osan globaaleista hiilidioksidipäästöistä.   

Keskustelussa painotettiin sitä, että kestävän tulevaisuuden rakentaminen vaatisi ilmastonmuutoksen priorisointia turvallisuusajattelussa. Lopulta yhteisten resurssien käytössä on kyse moraalisista valinnoista. ”Rahaa ilmastoratkaisuihin on, mutta kyse on siitä, mihin se raha käytetään. Sota on aina huono vaihtoehto”, kommentoi Jarmo Pykälä. 

Ohjelman tuottivat Sadankomitea, Rauhanliitto, Aseistakieltäytyjäliitto ja Rauhanpuolustajat. Tallenne puheohjelmasta on katsottavissa 13.6. asti festivaalin YouTube-kanavalla.   

Lue lisää: Ilmasto ja rauha – Sadankomitea