Sadankomitea mukana ATT-kokouksessa

Kansainvälisen asekauppasopimuksen (Arms Trade Treaty, ATT) kolmas osapuolikokous järjestetään Genevessä 11.–15.9.2017. Kokoukseen osallistuu myös Sadankomitean pääsihteeri Anni Lahtinen. Lahtinen osallistuu kokoukseen Suomen delegaatiossa kansalaisyhteiskunnan edustajana.

Kansainvälinen asekauppasopimus astui voimaan vuonna 2014, ja siihen kuuluu 92 valtiota. Vuonna 2017 sopimuksen puheenjohtajamaana toimii Suomi. Asekauppasopimuksen allekirjoittaneet valtiot sitoutuvat säätelemään kaikkien konventionaalisten aseiden, niiden ammusten ja osien siirtoja. Sopimus kieltää näiden viennin maihin, joista tiedetään, että niitä käytettäisiin sotarikosten tai kansanmurhien toteuttamiseen tai siviilejä vastaan, tai muihin humanitaarisen oikeuden vastaisiin tekoihin.

ATT-kokouksessa käsitellään muun muassa asekauppasopimuksen toimeenpanoa ja universalisaatiota eli sitä, kuinka valtioita voi kannustaa liittymään sopimukseen. Viikon aikana järjestetään myös useita sivutapahtumia, joissa keskitytään esimerkiksi asekaupan ihmisoikeusvaikutuksiin. Maanantaina 11.9. julkaistaan vuoden 2017 ATT Monitor -raportti, jossa tarkastellaan asekauppasopimuksen tilaa ja vuoden aikana tapahtunutta kehitystä. Samana päivänä julkaistaan myös ajatushautomo SaferGloben selvitys sopimuksen universalisaatiosta.