Rauhanteko: Shams-falafelit – kotouttamista ja mielekästä työskentelyä

Osuuskunta Kehrän kanssa yhteistyössä toteutettu Shams-falafeltehdas syntyi muiden projektien tukikahviloiden kautta. Eräässä tukikahvilassa valmistettiin kerran falafeleja. Sen kertainen ruoka oli niin valtava menestys, että kokeilimme toisenkin kerran. Palaute oli kerrassaan suitsuttavaa ja ylistävää! joten päätimme kokeilla Reko-ruokatoreja. Menekki oli jälleen erinomainen. Siitä rohkaistuneena päätimme kokeilla joukkorahoitusta kunnollisten välineiden ja tuotantotilan hankintaan. Onnistuimmekin lopulta keräämään melkein 10 000 euroa ja maaliskuussa 2017 tehdas alkoi toimittaa falafeleja kauppoihin!

Yhteensä 7 turvapaikanhakijaa/pakolaista on työskennellyt projektissa tähän mennessä. Turvapaikkapäätösten odottaminen on ollut heille henkisesti erittäin raskas prosessi. Kahden koko projektin ajan mukana olleen ihmisen kohdalla siinä kesti yli kaksi vuotta. Lopputulos oli kuitenkin hyvä, molemmat heistä saivat positiiviset päätökset. Tehtaan myötä useat ovat saaneet töitä ja mielekästä tekemistä, mikä auttaa merkittävästi kotoutumisessa ja ikävän kestämisessä.

Mutkia on kuitenkin matkassa ollut. Esimerkiksi toiselle pitkäaikaiselle työntekijälle myönnettiin vain toissijainen suojeluasema, minkä johdosta hän ei ole oikeutettu yhdistämään perhettään. Perheen yhdistämiseen tarvittaisiin käytännössä noin 2700 euron kuukausitulot. Tämän mahdollistamiseksi tehtaan pitäisikin nyt yli kaksinkertaistaa myynti. Falafeltehtaan uusin missio onkin nyt saada Mohammed ja Fatuma pian Suomeen!

Tietoa perheestä

7 -vuotias Mohammed asuu äitinsä kanssa Irakissa.  He ovat kodittomia, koska heidän isänsä vainon vuoksi myös heitä on uhkailtu, eivätkä he pysty asumaan vakituisessa osoitteessa.  Alun perin isä lähti matkaan yksin, koska matka tiedettiin vaaralliseksi.  Isän vaino oli akuutti, eikä perheellä ollut muutenkaan varaa useampiin kalliisiin salakuljetuskustannuksiin.  Turvallisuutensa vuoksi äiti ja lapsi joutuvat muuttamaan noin kahden viikon välein sukulaisen luota toisen luo.  Mohammedin ei uskalleta antaa leikkiä ulkona, koska perhe pelkää kidnappausta, lapsia on myös tapettu seudulla.

 

Shams-falafelit, Yritys

Lisätietoa: https://www.facebook.com/Shams-Falafelit

100 rauhantekoa -kampanjan pääsivulle

Jaa oma rauhantekosi somessa #100rauhantekoa tai sähköpostitse tiedotus(a)sadankomitea.fi.