Pax Europaea – näkökulmia Eurooppaan

Rauhanjärjestö Sadankomitean huhtikuun alussa julkaistava pamfletti Pax Europaea – Näkökulmia Eurooppaan arvioi Euroopan unionin onnistumista rauhanprojektina sekä ottaa kantaa EU:lle vuonna 2012 myönnetyn Nobelin rauhanpalkinnon oikeutukseen.

Pamfletin kirjoittajat pohtivat myös sitä, kuinka Unioni voisi nykyistä paremmin onnistua rauhantilan säilyttämisessä, määrittelemiensä perusarvojen toteuttamisessa sekä vaikuttavana globaalina toimijana.

Kirjoittajat ovat poliitikkoja, tutkijoita ja kansalaisaktiiveja. Presidentti Tarja Halonen kirjoittaa EU:sta globaalina toimijana, ulkoasiainministeri Erkki Tuomioja arvioi maailmanlaajuisten turvallisuushaasteiden vaikutusta Unioniin ja europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen pohtii EU:n ja YK:n usein ongelmallista suhdetta.

Tutkija Pertti Joenniemi erittelee syitä EU:n ja Venäjän välisen suhteen viilentymiseen ja Ville Oksanen pohtii, voisiko Suomi kyberturvallisuudessa profiloitua verkkovalvonnan sijaan "tietosuojan Sveitsinä".

Europarlamentaarikko ja Suomen Rauhanliiton puheenjohtaja Tarja Cronberg kirjoittaa ydin- ja joukkotuhoaseiden käytöstä luopumisen ongelmista Euroopassa, SaferGlobe-tutkimusverkoston toiminnanjohtaja Jarmo Pykälä aseviennistä ja Senja Hägglund siviilikriisinhallinnasta.

Pamfletin ovat toimittaneet Sadankomitean pääsihteeri Eekku Aromaa ja toimittaja Timo Mielonen.

Pax Europaea – Näkökulmia Eurooppaan julkistetaan 7.4. klo 15.00 Kirjasto 10:ssä. Tilaisuudessa puhuvat pamfletin kirjoittajat ulkoministeri Erkki Tuomioja ja tutkija Pertti Joenniemi. Myös muita kirjoittajia on paikalla tilaisuudessa.

Teosta on mahdollista tilata jo ennakkoon Rauhanaseman verkkokaupasta! Ennakkotilaajille kaupan päälle Uusi pasifistin taskukirja.