Pax Europaea – näkökulmia Eurooppaan julkaistu

Rauhanjärjestö Sadankomitean 7.4. julkaistu pamfletti Pax Europaea – Näkökulmia Eurooppaan arvioi Euroopan unionin onnistumista rauhanprojektina sekä ottaa kantaa EU:lle vuonna 2012 myönnetyn Nobelin rauhanpalkinnon oikeutukseen.

Pamfletin kirjoittajat pohtivat myös sitä, kuinka Unioni voisi nykyistä paremmin onnistua rauhantilan säilyttämisessä, määrittelemiensä perusarvojen toteuttamisessa sekä vaikuttavana globaalina toimijana.

Kirjoittajat ovat poliitikkoja, tutkijoita ja kansalaisaktiiveja. Presidentti Tarja Halonen kirjoittaa EU:sta globaalina toimijana, ulkoasiainministeri Erkki Tuomioja arvioi maailmanlaajuisten turvallisuushaasteiden vaikutusta Unioniin ja europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen pohtii EU:n ja YK:n usein ongelmallista suhdetta.

Tutkija Pertti Joenniemi erittelee syitä EU:n ja Venäjän välisen suhteen viilentymiseen ja Ville Oksanen pohtii, voisiko Suomi kyberturvallisuudessa profiloitua verkkovalvonnan sijaan "tietosuojan Sveitsinä".

Europarlamentaarikko ja Suomen Rauhanliiton puheenjohtaja Tarja Cronberg kirjoittaa ydin- ja joukkotuhoaseiden käytöstä luopumisen ongelmista Euroopassa, SaferGlobe-tutkimusverkoston toiminnanjohtaja Jarmo Pykälä aseviennistä ja Senja Hägglund siviilikriisinhallinnasta.

Pamfletin ovat toimittaneet Sadankomitean pääsihteeri Eekku Aromaa ja toimittaja Timo Mielonen.

Pamfletti on mahdollista tilata verkkokaupasta ja se on ladattavissa pdf-versiona. Ulkoasiainministeriö on tukenut teoksen sisällöntuotantoa Eurooppa-tiedottamisen määrärahoista. Pamfletin paino on rahoitettu Klaus Mäkelän muistoksi lahjoittaneiden antamista varoista. Pdf-version lataavat voivat maksaa siitä sopivaksi katsomansa summan Sadankomitean tilille FI59 5541 2820 0003 06.