Hiroshiman ja Nagasakin pommitukset

Kaksi atomipommia, jotka pudotettiin japaniin vuonna 1945 tappoivat ja vammauttivat satoja tuhansia ihmisiä, ja niiden seuraukset tuntuvat vielä tänä päivänä.

Hiroshiman yllä 6. elokuuta räjähtäneen uraanipommin räjähdyksen voimakkuus vastasi 15 000 tonnia TNT:tä. Se tuhosi ja poltti noin 70 prosenttia kaikista taloista ja aiheutti arviolta 140 000 kuolemaa vuoden 1945 loppuun mennessä, sekä kohonneen riskin syöpään ja kroonisiin sairauksiin räjähdyksestä selviytyjillä. Vähän suurempi plutoniumpommi räjähti Nagasakin yllä kolme päivää myöhemmin ja hävitti maan tasalle 6.7 nelikilometriä kaupungista ja tappoi 74 000 ihmistä vuoden 1945 loppuun mennessä. Maan lämpötila kohosi 4 000 Celsius-asteeseen ja radioaktiivinen sade satoi maahan.

Lääkinnällinen vastaus

Hiroshimassa 90 prosenttia lääkäreistä ja hoitajista kuolivat tai haavoittuivat. 42 kaupungin 45:stä sairaalasta vahingoittuivat käyttökelvottomiksi ja 70 prosentilla uhreista oli useita erilaisia vammoja, muun muassa useimmissa tapauksissa vakavia palovammoja. Kaikki palovammaosastot ympäri maailmaa eivät riittäisi edes yhden ydinpommin uhrien hoitoon. Hiroshimassa ja Nagasakissa suurin osa ihmisistä kuoli ilman minkäänlaista helpotusta kärsimyksiinsä. Jotkut heistä jotka menivät kaupunkeihin pommitusten jälkeen auttamaan kuolivat itse myös säteilyyn.

Pitkäaikaiset vaikutukset

Leukemian yleisyys selviytyjien joukossa lisääntyi huomattavasti viidestä kuuteen vuoteen pommitusten jälkeen ja noin vuosikymmen myöhemmin selviytyjät alkoivat kärsiä kilpirauhas-, rinta-, keuhko-, sekä muista syövistä muita useammin. Säteilylle altistumiseen liittyvä kohonnut syöpäriski kasvaa läpi selviytyjien elämän, ja on seurannut heitä tähän päivään asti. Naiset, jotka olivat raskaana altistuessaan säteilylle kärsivät korkeammasta keskenmenon riskistä sekä lapsikuolleisuudesta. Lapset, jotka olivat äitinsä kohdussa altistuessaan säteilylle, olivat todennäköisemmin kehitysvammaisia, ja heillä oli todennäköisemmin kasvuhäiriöitä, sekä korkeampi todennäköisyys sairastua syöpään.

Tämä teksti on käännetty ja muokattu International Campaign to Abolish Nuclear Weapons -kampanjan julkaisemasta tekstistä. Alkuperäisen, englanninkielisen julkaisun löydät täältä.