Asekauppasopimus etenee – valtioiden varmistettava sitova sopimus

YK:n yleiskokouksen ensimmäisessä komiteassa hyväksyttiin eilen keskiviikkona päätöslauselma neuvottelujen jatkamisesta. Tarkoituksena on järjestää maaliskuussa uusi kokous, jossa on määrä jatkaa yhteisymmärryksen etsimistä asekauppasopimuksesta. Asekauppasopimusneuvottelut päättyivät heinäkuussa umpikujaan.

– Asekauppasopimusta tarvitaan, koska tällä hetkellä maailmassa ei säädellä asekauppaa maailmanlaajuisesti mitenkään. Tavoitteena on tiukka ja sitova sopimus, joka ehkäisisi ainakin kaikkein ongelmallisimmat aseviennit paikkoihin, joissa aseiden päätyminen ihmisoikeusloukkauksiin ja siviilien vahingoittamiseen on todennäköistä, Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius vaatii.

Nyt hyväksytyn päätöslauselman mukaan maaliskuun neuvotteluissa käytetään pohjana heinäkuussa syntynyttä mutta hyväksymättä jäänyttä sopimusluonnosta.

– Heinäkuun sopimusluonnos oli kohtuullisen hyvä olosuhteisiin nähden. Rauhanjärjestöjen kirjoittama asekaupan kieltävä sopimus se ei tietenkään ole, mutta sen avulla olisi mahdollista rajoittaa ongelmallisinta asevientiä, heinäkuun neuvotteluihin YK:ssa osallistunut Sadankomitean pääsihteeri Eekku Aromaa arvioi.

Päätöslauselma neuvotteluiden jatkamisesta hyväksyttäneen vielä yleiskokouksen täysistunnossa, mutta käytännössä valtiot ovat jo sitoutuneet tähän päätöslauselmaan sen ensimmäisessä hyväksymiskäsittelyssä.