Sadankomitean rauhanpalkinto Ritva Siikalalle ja Kassandralle

Rauhanjärjestö Suomen Sadankomitean vuoden 2011 rauhanpalkinnon saa Ritva Siikala ja kansainvälinen taidekeskus Kassandra. Ritva Siikala ottaa palkinnon vastaan Sadankomitean ja taiteilijayhdistys Kiilan yhteisessä itsenäisyyspäivän matineassa Cafe Mascotissa 6.12. Tilaisuus on avoin yleisötilaisuus, johon myös tiedotusvälineet ovat tervetulleita. Tilaisuus alkaa klo 15 ja palkinnon luovuttaa Sadankomitean puheenjohtaja Outi Ojala itsenäisyyspäivän puheensa yhteydessä. Tilaisuudessa esiintyy myös Kassandran japanilainen tanssijatar Aki Suzuki. Tilaisuus on avoin ja maksuton yleisölle ja tiedotusvälineille.

Sadankomitean rauhanpalkinto luovutetaan tänä vuonna Ritva Siikalalle ja Kassandralle kiitokseksi ja kannustukseksi pitkäjänteisestä toiminnasta ja taidetyöstä, jolla on edistetty kulttuurirajat ylittävää taidetta ja molemminpuolista ymmärrystä. Kassandra ry on kansainvälinen taidekeskus, joka tuottaa ja välittää teatteriesityksiä ja taideohjelmia sekä järjestää taidetyöpajoja.

– Arvostamme Ritva Siikalaa ja Kassandraa erityisesti pitkäjänteisestä ja periksiantamattomasta toiminnasta ennakkoluulojen ja rasismin vähentämiseksi. Kassandra tuo työssään kulttuurisen moninaisuuden näkyviin positiivisena voimavarana. Esimerkiksi keväällä Sofokleen 2400 vuotta vanhan Antigone-näytelmän sovitus sai ajankohtaisuutta Pohjois-Afrikan kansannousuista, helsinkiläinen versio otti kantaa tämän päivän maailmanpoliittiseen tilanteeseen, Sadankomitean puheenjohtaja Outi Ojala kertoo palkinnon taustoista.

Palkiinto on tällä hetkellä erityisen ajankohtainen, koska yhteiskunnassa epäluulo erilaisuutta kohtaan ja suoranainen rasismi ovat lisääntyneet.

– Kassandran ja itseni puolesta olen onnellinen siitä, että Sadankomitea myöntää meille rauhanpalkinnon. Kun Kassandran taidetyö yli kulttuurirajojen käynnistyi 1990-luvun lopulla, tiesin, että se on tarpeellista. Sekä omat että perheeni kokemukset kertoivat, että erilaisuuden ymmärrystä tarvitaan, jotta Suomi on hyvä maa elää kaikille. Nyt, yli 10 vuotta myöhemmin, tarve on aina vain suurempi. Se on surullista, melkein pelottavaa. Mutta Kassandra ei hellitä enkä hellitä itsekään. Me emme pelkää. Nostamme esiin Suomen sisäisen kansainvälisyyden, joka on aivan yhtä kiehtovaa kuin rajat ylittävä kansainvälisyys. Tuomme näkyviin lahjakkuuden, joka helposti jää piiloon. Taide-elämys voi jättää pysyvän jäljen ja muuttaa asenteita. Siihen pyrimme. Suomi onkaikille hyvä maa. Meitä kaikkia tarvitaan. Kiitän sydämestäni Sadankomiteaa. Rauhanpalkinto antaa meille voimia ja intoa jatkaa tätä työtä.