Sadankomitean rauhanpalkinto kansainvälisen oikeuden tutkija Jarna Petmanille

Vuoden 2018 rauhanpalkinto on keramiikkataiteilija Miia Kallion teos Rauhanlaiva. ”Laiva on matkan ja liikkeen symboli. Tässä kyseisessä laivassa tulee vielä esille valo, joka symboloi rauhanaatetta ja sen viemistä eteenpäin. Pienikin liekki valaisee”, taiteilija kertoo. Kuva: Otto Santala

Rauhanjärjestö Sadankomitean rauhanpalkinnon saa tänä vuonna kansainvälisen oikeuden dosentti Jarna Petman tunnustuksena pitkäjänteisestä ja vaikuttavasta tutkimustyöstä, joka on rauhantyön näkökulmasta erityisen ajankohtaista ja tärkeää.

Kansainvälistä oikeusjärjestelmää on tänä vuonna haastettu monilta suunnilta ja Sadankomitea haluaa nyt korostaa kansainvälisen oikeuden merkitystä kestävän rauhan perusedellytyksenä. Tässä ajassa on tärkeää, että Suomessa tehdään korkeatasoista kansainvälisen oikeuden tutkimusta ja että tutkijat ovat valmiita osallistumaan julkiseen keskusteluun sekä tarjoamaan asiantuntemustaan päätöksentekoon.

Rauhantyö edellyttää laadukasta tutkimusta, johon työn voi pohjata. Rauhantyön kannalta erityisen merkittävää on Jarna Petmanin työ liittyen asevalvonnan ja aseidenriisunnan oikeudellisiin ulottuvuuksiin. Petman on tutkinut ja osallistunut keskusteluun esimerkiksi autonomisista asejärjestelmistä, ydinaseista ja asekaupasta.

Kansainvälisillä foorumeilla Petman on Kansainvälisen juristikomission (ICJ) komissaarina ollut aktiivisesti mukana oikeusvaltiokehityksen ja ihmisoikeuksien – etenkin naisten oikeuksien – edistämisessä muun muassa Pohjois-Afrikan maissa sekä Libanonissa samoin kuin Libyan uuden perustuslain muokkauksessa. Kansainvälisesti arvostettuna ihmisoikeuksien tuntijana hän on muun muassa Britannian tiedeakatemian neuvonantaja sosiaalisia oikeuksia ja yhteiskunnallista eriarvoisuutta koskevissa kysymyksissä. Hän oli Euroopan sosiaalisten oikeuksien komitean jäsen 2009–2013 ja on sittemmin luennoinut sosiaalisista oikeuksista päättäjille niin Maailmanpankissa kuin YK:ssa.

”Kansainvälinen oikeus ja sen noudattaminen tarkoittaa Jarna Petmanille myös puuttumista arjen epäkohtiin ja epäoikeudenmukaisuuksiin. Petman esimerkiksi vaati yhdessä Helsingin yliopiston kollegojensa kanssa kesäkuussa 2014 yliopistoa irtisanomaan vartiointiyhtiö G4S:n kanssa tehdyn sopimuksen, koska yhtiö oli syyllistynyt ihmisoikeusloukkauksiin”, toteaa Sadankomitean puheenjohtaja Timo Mielonen.

Palkintona on keraamikkotaiteilija Miia Kallion teos Rauhanlaiva. Rauhanpalkinto luovutetaan rauhanjärjestöjen itsenäisyyspäivän juhlassa Helsingissä torstaina 6.12. Palkinnon luovuttaa Sadankomitean puheenjohtaja Timo Mielonen.

Sadankomitea on antanut rauhanpalkinnon vuosittain vuodesta 1978 alkaen. Aiemmin sen ovat saaneet muun muassa Radinet-hanke, presidentti Tarja Halonen ja Suomen EAPPI-ohjelma.

Lisätietoja:Minna Vähäsalo, Sadankomitean järjestökoordinaattori, minna.vahasalo (a) sadankomitea.fi / 040 167 96 60

Suomen Sadankomitea ry on vuonna 1963 perustettu pasifistinen ja antimilitaristinen, puoluepoliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton rauhanjärjestö. Sadankomitea tekee työtä, jotta Suomi olisi aktiivinen rauhan edistäjä, sillä rauha on edellytys ihmisten hyvinvoinnille.

Dosentti, oikeustieteen tohtori Jarna Petman on kansainvälisen oikeuden tutkija ja yksi Erik Castrén -instituutin perustajista, joka toimii tutkijana myös Turun yliopiston Turku Institute for Advanced Studies -kollegiumissa. Hän on vieraileva professori Yhdysvalloissa, Washingtonin American Universityssa ja Kiinassa, Pekingin yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa. Petman on lisäksi Kansainvälisen juristikomission (International Commission of Jurists) komissaari; hänet valittiin juuri toiselle viisivuotiskaudelle.