Nobel-palkittu kansainvälisen miina- ja rypäleasekampanjan johtaja Suomeen

Keskiviikkona 12.11. Helsingin Eurooppasalissa järjestettävässä Rypäleaseseminaarissa puhuu kansainvälisen miina- ja rypäleasekampanjan (ICBL-CMC) johtaja Sylvie Brigot-Vilain. Hänellä oli keskeinen rooli uraauurtavan miinakieltosopimuksen aikaansaamisessa. Kansainvälinen kampanja maamiinojen kieltämiseksi sai Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1997.

Kansainvälisiä miina- ja rypäleasekampanjoita voidaan pitää historian menestyksekkäimpinä kansainvälisinä kansalaisyhteiskunnan kampanjoina aseriisunnan puolesta. Brigot-Vilainista tuli kampanjoiden johtaja vuonna 2011 ja hän johtaa nyt maailmanlaajuista verkostoa, joka seuraa valtioiden vastuuta noudattaa miinakieltosopimuksen ja rypäleasesopimuksen mukaisia velvotteita. Miina- ja rypäleasekampanjat ovat toimineet inspiraatioina muille kampanjoille ja luoneet oman  kumppanuusmallin kansalaisjärjestöjen, hallitusten ja Yhdistyneiden kansakuntien välille.

Brigot-Vilain on Rypäleaseseminaarin pääpuhuja. Hän puhuu kansainvälisestä rypäleasekampanjasta, Cluster Munition Coalition (CMC), ja erityisesti siitä, miksi Suomenkin tulisi liittyä kansainväliseen rypäleaseet kieltävään Oslon sopimukseen. Rypäleaseet kieltävä Oslon sopimus astui voimaan 1.8.2010. Sopimus kieltää rypäleaseiden käytön, tuotannon ja viennin. Sopimus asettaa selkeät aikataulut asevarastojen tuhoamiselle ja maastoon levitettyjen rypäleaseiden raivaamiselle. Sopimus myös asettaa velvoitteen auttaa rypäleaseiden uhreja ja alueita, jotka kärsivät rypäleaseista. EU-maista vain Suomi, Viro, Kreikka, Puola, Romania ja Slovakia ovat jättäytyneet sopimuksen ulkopuolelle.

Sadankomitea järjestää Rypäleillä rauhaako? -seminaarin keskiviikkona 12.11. klo 17-19 Eurooppasalissa (Malminkatu 16, Helsinki). Seminaarissa puhuvat Brigot-Vilainin lisäksi kansanedustaja ja ulkoministerin erityisedustaja Afrikan kriiseissä Pekka Haavisto, Suomen Punaisen Ristin oikeudellinen neuvonantaja Jani Leino sekä Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius. Tapahtumaan on vapaa pääsy.