Kansainvälinen asekauppasopimus astuu voimaan 24.12.

“Tänäkin vuonna siviilit ovat maksaneet aivan liian korkean hinnan huonosti säädellystä asekaupasta. Olemme nähneet sen vaikutukset Alepposta Peshawariin, Gazasta Etelä-Sudaniin.” – Control Arms -kampanjaverkoston johtaja Anna Macdonald.

Jouluaattona astuu voimaan kansainvälinen asekauppasopimus. Sopimus on sitovaa kansainvälistä oikeutta, joka säätelee tavanomaisten aseiden ja ammusten kansainvälistä kauppaa, arvoltaan noin 85 miljardia dollaria. 

Asekauppasopimuksen puolesta kampanjoineet järjestöt pitävät sopimusta ja sen voimaan astumista näinkin nopeassa aikataulusssa merkittävänä voittona. Sopimuksen puolesta tehtiin työtä yli vuosikymmen. Suomen Rauhanliitto, Sadankomitea ja monet muut suomalaiset kansalaisjärjestöt työskentelivät tiiviisti sopimuksen aikaansaamiseksi kansainvälisen Control Arms Coalition -verkoston puitteissa.

Asekauppasopimuksen allekirjoittaneet valtiot sitoutuvat säätelemään kaikkien tavanomaisten aseiden, niiden osien sekä ammusten siirtoja. Sopimus kieltää näiden viennin maihin, joista tiedetään että aseita tai ammuksia käytettäisiin sotarikoksiin tai kansanmurhiin toteuttamiseen, siviilejä vastaan, tai muihin humanitaarisen oikeuden vastaisiin tekoihin.

Tähän päivään mennessä 125 valtiota on allekirjoittanut asekauppasopimuksen ja 58 maata ratifioinut sen. Näihin maihin kuuluvat suuret aseiden viejät kuten Ranska, Iso-Britannia ja Saksa. 

Suomi aktiivinen

Suomi ratifioi sopimuksen 2.4.2014 ja on koko prosessin ajan toiminut aktiivisesti sopimuksen puolesta.

“Asekauppasopimus osoittaa kansalaisjärjestöjen tekemän työn voiman. Kymmenen  vuotta sitten kaikki pitivät täysin utopistisena, että valtiot suostuisivat säätelemään kansainvälisellä sopimuksella asekauppaa”, toteaa Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius. “Nyt sopimus on kuitenkin todellisuutta.”

“Tämä on sopimus, joka parhaimmillaan voi aidosti vaikuttaa siihen että ihmishenkiä säästyy”, toteaa Sadankomitean uusi puheenjohtaja Timo Mielonen. “Käytännössä sopimuksen merkitys kuitenkin perustuu siihen, kuinka aukottomasti sopimuksen hyväksyneet maat sitoutuvat sen toteuttamiseen käytännössä”, hän jatkaa.

Jatkokeskusteluja sopimuksen täytäntöönpanosta ja jatkosta käydään seuraavan kerran helmikuussa 2015 Trinidad ja Tobagossa. Suunnitelmissa on myös ensimmäinen sopimusvaltioiden välinen konferenssi, joita tullaan järjestämään vuosittain ja jossa valtiot arvioivat sopimuksen toteutuksen onnistumista.

Lisätietoja
1. Pax-lehti 5/14, julkaistu 19.12.2014
2. Control Arms Coalition on maailmanlaajuinen kansalaisyhteiskunnan liike, johon kuuluu kansainvälisen asekaupan tiukemman säätelyn puolesta kampanjoivia järjestöjä. Control Arms -liikkeeseen kuuluu yli 100 järjestöä, jotka työskentelevät yli 120 maassa. Siihen kuuluu sekä kansainvälisiä järjestöjä kuten Oxfam, Amnesty International ja Saferworld, että alueellisia ja kansallisen tason järjestöjä.