Kaikille Kolumbian lähetystöille ja konsulaateille

Sadankomitea on allekirjoittanut oheisen kirjelmän, joka luovutetaan Kolumbian Suomen suurlähetystölle 7.5. osana War Resisters’ Internationalin kansainvälistä solidaarisuushanketta. Tuomitsemme Kolumbian poliisivoimien ja erikoisjoukkojen tekemän väkivallan ja laajat ihmisoikeusloukkaukset mielenosoittajia vastaan.

Tuomitsemme Kolumbiassa 28. huhtikuuta alkaneet valtion poliisivoimien, erikoisjoukkojen ja mellakkapoliisin toteuttamat ihmisoikeusloukkaukset, liiallisen voimankäytön sekä muut väärinkäytökset, jotka ovat suunnattuja mielenosoittajia vastaan.

Viranomaistahojen viime päivinä toteuttamat teot ovat hyökkäys väestön arvokkuutta, kokoontumisvapautta, elämää, yksilönvapautta sekä henkilökohtaista ja seksuaalista koskemattomuutta kohtaan. Se on hyökkäys niitä kolumbialaisia kohtaan, jotka ovat osallistuneet mielenosoituksiin vastustaakseen verouudistussuunnitelmia, terveydenhuollon uudistussuunnitelmia, Covid-19 pandemian hoidossa tehtyjä virheitä, yhteisöjen johtajien murhien rankaisemattomuutta, Iván Duquen hallintoa kuten myös valtion 1.5. tekemää väkivaltaa vapun mielenosoituksissa.

Useiden kolumbialaisten ihmisoikeusjärjestöjen Grita-alustalle keräämien lukujen mukaan Kolumbiassa tapahtui välillä 28. huhtikuuta klo 6 – 3. toukokuuta klo 10 vuonna 2021:

  • 1181 poliisiväkivaltatapausta,
  • 142 poliisin fyysisen väkivallan uhria,
  • 26 poliisin suorittaman tapon kuolonuhria,
  • 761 mielenosoittajan mielivaltaista pidätystä,
  • 56 kansallisen poliisin ampumaa laukausta,
  • 9 julkisen vallan tekemän seksuaalisen väkivallan uhria, ja
  • 56 ilmoitettua katoamisista mielenosoitusten yhteydessä.

Luvut ovat paikallisten lähteiden mukaan näitäkin korkeammat ja ovat kasvaneet tähän päivään asti jatkuneiden sortotoimien vuoksi.

Haluamme kiinnittää huomiota siihen, että tarkkailutehtäviä tehneet ihmisoikeuspuolustajat ovat joutuneet aggressioiden, uhkaamisen ja aseellisen pelottelun kohteeksi poliisiviranomaisten toimesta. Kyse on rakenteellisesta väkivallasta, josta mm. YK:n ihmisoikeusasioiden korkean edustajan toimisto OHCHR on raportoinut jo aiemmin Kolumbian ihmisoikeustilannetta koskevassa katsauksessaan, jossa se dokumentoi viranomaisten, kuten mellakkapoliisi ESMAD:n systemaattista ja mielivaltaista väkivaltaa protestien ja mielenosoitusten hillitsemiseksi. On huolestuttavaa, että 4. toukokuuta toimisto ilmoitti, että joitakin sen ryhmän jäseniä uhkailtiin ja heitä vastaan hyökättiin heidän suorittaessaan ihmisoikeustarkkailutehtäviä Calin kaupungissa.

Kolumbian valtion toimet rikkovat suoraan ja tarkoituksella Amerikan valtioiden järjestön sitoumuksia ja kansainvälisiä normeja, jotka koskevat ihmisoikeuksien suojelua yhteiskunnallisten protestien ja julkisten mielenosoitusten yhteydessä. Amerikan valtioiden ihmisoikeustoimikunta korostaa, että valtioiden on toimittava kansainvälisten sopimusten määrittämien voimankäytön rajojen mukaisesti mielenosoituksiin puututtaessa. Se on todennut, että ”(…) se, että jotkut ryhmät tai yksilöt käyttävät väkivaltaa mielenosoituksessa ei itsessään tee koko mielenosoituksesta väkivaltaista tai oikeuta turvallisuusjoukkoja purkamaan mielenosoitusta väkivaltaisesti tai tekemään joukkopidätyksiä.” Tästä huolimatta mellakkapoliisi ESMAD on tunnettu voimankäytön väärinkäytöksistään aiheuttaen yli 34 kuolemantapausta 21 vuoden olemassaolonsa aikana.

Kolumbian valtion toimet eivät ole sovitettavissa sen kansallisiin eivätkä kansainvälisiin ihmisoikeussitoumuksiin. Ihmisoikeuksien toteutumisen takia vaadimme, että Iván Duquen johtama Kolumbian hallitus:

  • Vastaa väkivaltaa, seksuaalista väkivaltaa, poliisin väärinkäyttöjä ja mielenosoittajien katoamisia koskeviin valituksiin,
  • Kunnioittaa demokratiaa ja paikallistason autonomiaa ja lopettaa välittömästi ihmiselämien ja yhteisöjen militarisoinnin,
  • Keskeyttää mielenosoittajien leimaamisen ja puolustaa ja kunnioittaa ihmisoikeuksia sekä takaa oikeuden protestoida perustuslain takaamalla tavalla sekä;
  • Hajottaa ESMAD:n, joka on konkreettinen este mielenosoittamisoikeudelle ja yhteiskunnalliselle dialogille.

Kolumbian antimilitaristista liikettä tukien

Aseistakieltäytyjäliitto ja Sadankomitea