Eurooppalaiset asevientiin keskittyneet järjestöt koolla Helsingissä

Suomalaisten rauhanjärjestöjen kutsumina Helsinkiin kokoontui yhdentoista eurooppalaisen maan asevientiä tutkivaa järjestöä. Seminaarin pääpuhujana oli SIPRI:n Pieter Wezeman. Tällä viikolla on vietetty myös maailmanlaajuista pienaseväkivallan vastaista viikkoa.

Seminaarissa puhunut Tukholman rauhantutkimusinstituutin SIPRI:n asevalvontatutkimuksen asiantuntija Pieter Wezemanin mukaan Persianlahden alueen valtioiden aseistautuminen johtuu niiden kokeman Iranin uhan takia sekä arvostuksen hakemisesta Natolta ja länsimailta. Lisäksi syynä on armeijoiden vallan ylläpitäminen ja länsimaisten aseteollisuuden yritysten voimakkaat markkinointitoimet alueella. Wezeman pitää ongelmallisena muun muassa näissä maissa aseostopäätösten tekemistä valtaa pitävien pienissä piireissä täysin ilman parlamentaarista tai julkista keskustelua.

Eurooppalainen verkosto ENAAT ( European Network Against Arms Trade) on huolissaan Suomen asekaupasta arabimaihin ja muihin epädemokraattisesti hallittuihin maihin.

– On ongelmallista, että diktatuureihin viedään aseita ja muita puolustustarvikkeita, joita diktaattorit voivat käyttää omia kansalaisiaan vastaan. Tällaisen toiminnan mahdollistamisen ei tulisi kuulua Suomen tyyppisen oikeusvaltion toimintaperiaatteisiin, sanoo Alexander Harang norjalaisesta rauhanjärjestöstä Norges Fredsrådista.

Lisätietoja:

Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius 040 717 7762
Sadankomitean pääsihteeri Eekku Aromaa 040 583 1142