Euroopan parlamentti puoltaa asevientikieltoa Saudi-Arabialle

Tiedote 25.2.2016

Enemmistö Euroopan parlamentissa asettui tänään puoltamaan vaatimusta asekaupan jäädyttämisestä Saudi-Arabialle. Europarlamentaarikot ottivat kantaa äänestyksessä, jossa enemmistö asettui vaatimaan Jemenin konfliktin pikaista ratkaisemista. Suomen Rauhanliitto ja Suomen Sadankomitea kampanjoivat ratkaisun puolesta yhdessä lukuisten muiden eurooppalaisten rauhanjärjestöjen kanssa.

”Onnittelemme Euroopan parlamenttia äänestystuloksesta”, Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius sanoo. ”Se oli voitto, varsinkin kun tietää Saudi-Arabian aktiivisen lobbauksen asiassa.”

Julkilausuma hyväksyttiin tuloksella puolesta 449, vastaan 36 ja tyhjää/poissa 78. Juuri asekauppapolitiikan tiukennusta koskevan lisäyksen puolesta äänesti 359, vastaan 212 ja 31 tyhjää/poissa. Tätä tiedotetta lähetettäessä ei vielä ollut saatavilla tarkempia äänestyskarttoja.

Jemenissä on meneillään humanitaarinen katastrofi. Saudi-Arabian johtama liittouma on parhaillaan sotatoimissa Jemenin huthikapinallisia vastaan. Liittoumaa on toistuvasti syytetty siviilikohteiden tahallisesta pommittamisesta ja sen iskuissa on kuollut tuhansia siviileitä. Liittouman on raportoitu käyttäneen myös rypäleaseita, jotka lukuisat valtiot ovat kieltäneet nimenomaan niiden epätarkkuuden ja siviileille aiheutuvien pitkäaikaisten haittojen vuoksi.

Äänestystulosta edelsi eurooppalaisten rauhanjärjestöjen tiivis kampanjointi. Järjestöt vaativat EU:lta tiukempia toimia Jemenin humanitaarisen kriisin ratkaisemiseksi.  Ne kampanjoivat sen puolesta, että Euroopan parlamentti vaatisi jäsenvaltioitaan ja ennen kaikkea EU:n ulkopolitiikan korkeimmalta edustajalta Federika Mogheriniä edistämään Saudi-Arabian ja sen Jemenissä sotivien liittolaisten asettamista asevientisaartoon.

”Vaikka Parlamentin julkilausuma ei sido jäsenmaita, on lausuma viesti EU:n jäsenmaiden päättäjille. Asekauppa Lähi-itään ja Saudi-Arabiaan ei ole mitä tahansa normaalia kaupankäyntiä”, toteaa Sadankomitean pääsihteeri Anni Lahtinen.  

Rauhanjärjestöt ovat vaatineet, että EU jäsenvaltioiden ei pidä myöntää vientilupia millekään aseelle tai muulle sotatuotteelle jota saatettaisiin käyttää Jemenin konfliktissa, tai ylipäänsä Lähi-itään.

”EU:n yhteinen päätös olisi alan toimijoille reilumpaa, kuin se että yksittäisen jäsenmaan asetuottajat joutuvat eriarvoiseen asemaan toisiinsa nähden, riippuen oman maan ulkopolitiikan eettisyydestä, tai eettisyyden puutteesta”, toteaa Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.

Asevienti Lähi-itään on kasvanut voimakkaasti viime vuosina, käy ilmi Tukholman rauhantutkimusinstituutti Siprin tuoreista tilastoista. EU-maat ovat suuria aseviejiä alueella. Saudi-Arabia ja sen liittolainen Arabiemiraatit ovat kärkimaita myös Suomen asevientitilastoissa. Rauhanliitto ja Sadankomitea vaativat helmikuun alussa valtioneuvostoa perumaan Patrialle myönnetyn vientiluvan Arabiemiraatteihin sekä perumaan myös muita vientilupia aseille, joita saatetaan käyttää sotarikoksiin. Asiasta on tehty eduskunnassa myös kirjallinen kysymys.