Puhutaan Gazasta! Tutkijoiden näkökulmia Palestiinan ja Israelin tilanteeseen

22.11.2023

Zoom

Tilanne Israel/Palestiinassa on muuttunut jälleen katastrofaaliseksi. Seitsemäs lokakuuta Hamas teki yllätysiskun Israelin puolelle. Terrori-iskun seurauksena sai surmansa toista tuhatta pääosin siviiliä, ja suuri määrä ihmisiä otettiin myös panttivangeiksi. Tämän jälkeen Israel aloitti huomattavan laajan sotilaallisen operaation Gazassa, joka on jo johtanut yli 10 000 palestiinalaisen kuolemaan. Myös Israelin palestiinalaisiin kohdistama väkivalta Länsirannalla on lisääntynyt merkittävästi. Siirtokuntalaiset ovat ajaneet satoja asukkaita kodeistaan. Sekä Hamasin että Israelin toimia arvostellaan laajasti kansainvälisen oikeuden vastaisina, mutta kansainvälinen yhteisö ei ole toistaiseksi onnistunut saamaan aikaan tulitaukoa tai väkivaltaisuuksien lopettamista. Suomessa kritiikki on kohdistunut myös kaupallisiin suhteisiin Israelin kanssa. Eri narratiivit mediassa ja muualla poikkeavat voimakkaasti toisistaan, ja mielipideilmasto on äärimmäisen jakautunut.*

Lähi-idän opiskelijat ry (LiO), Suomen Lähi-idän instituutin säätiö ja Sadankomitea järjestävät 22.11. klo 17-19 webinaarin, jossa Palestiinaan ja Israeliin erikoistuneet tutkijat Hannu Juusola, Tiina Järvi, Bruno Jäntti ja Tapio Kujala avaavat näkökulmiaan Gazan tilanteeseen. Puheenvuorot taustoittavat Gazan tilannetta pureutumalla muun muassa EU:n Israel-Palestiina-ulkopolitiikkaan sekä median ja tutkijoiden rooliin tilanteen käsittelyssä. Webinaarin loppuun on varattu aikaa keskustelulle ja yleisökysymyksille. Kysymyksiä voi esittää etukäteen ilmoittautumislomakkeen kautta tai webinaarin aikana chat-ominaisuudella. Webinaarin moderoi Helsingin yliopiston Lähi-idän tutkimuksen maisteriopiskelija Jasmin Paananen.

Webinaarissa esitetään neljä puheenvuoroa:

  • Tilannekatsaus Palestiinaan ja Israeliin (Hannu Juusola)
  • Tutkijan tunteista: Gaza, kansanmurha ja vastuu puhua (Tiina Järvi)
  • EU:n Israel-Palestiina-ulkopolitiikan potentiaali (Bruno Jäntti)
  • Uutiset Israelin narratiivin vankina (Tapio Kujala)

Webinaari on kaikille avoin ja maksuton. Webinaariin tulee ilmoittautua ilmoittautumislomakkeen kautta 21.11. klo 23.59 mennessä. Linkki Zoomissa järjestettävään webinaariin lähetetään sähköpostitse kaikille ilmoittautuneille webinaaripäivänä. Ilmoittautumislomakkeeseen pääset osoitteesta https://link.webropol.com/s/puhutaangazasta.

Emme hyväksy tapahtumassa minkäänlaista syrjivää tai rasistista käytöstä – mukaan lukien antisemitismiä tai islamofobiaa. Tapahtuman osallistujat sitoutuvat noudattamaan Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (HYY) turvallisemman tilan periaatteita*. Tilaisuuden turvallisuuden takaamiseksi osallistujilla ei ole mahdollisuutta avata kameraansa tai mikrofoniaan tilaisuuden aikana. Keskustelu ja kysymysten esittäminen on mahdollista chat-ominaisuuden avulla. Myös chat-keskustelua moderoidaan läpi webinaarin ja kaikki turvallisemman tilan periaatteita rikkovat viestit poistetaan.

* Tapahtumakuvausta on päivitetty.
* HYY:n turvallisemman tilan peraatteisiin pääset tutustumaan osoitteesta https://hyy.fi/fi/uutiset/hyyn-turvallisemman-tilan-periaatteet/.